Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна розкритикувала виступ РФ у суді в Гаазі і назвала імена захоплених моряків

Україна виступила на слуханнях в Арбітражному суді в Гаазі у справі про захоплення Росією трьох українських кораблів та їх екіпажів, розкритикувавши вчорашні заяви РФ.
фото - УНН

Про це інформує УНН.

"Російська Федерація порушила основоположний принцип морського права - недоторканність військових кораблів. Конвенція Організації Об'єднаних Націй з морського права гарантує цей імунітет. Це означає, що українські військово-морські кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" є вираженням нашого суверенітету і повинні поважатися як такі. Але Росія не дотримується міжнародного права", - наголосила директор департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова, яка представляє Україну на слуханнях.

Вона також закликала суд пам'ятати імена затриманих українських моряків, яких рік протримали в полоні росіяни. За словами агента України, українські воїни заслуговують на справедливість.

А саме, йдеться про Віктора Беспальченка, Юрія Без'язичного, Юрія Будзила, Володимира Варимеза, Михайла Власюка, Богдана Головаша, Дениса Гриценка, Андрія Драча, Андрія Ейдера, В'ячеслава Зінченка, Владислава Костишина, Володимира Лісового, Олега Мельничука, Романа Мокряка, Богдана Небилицю, Андрія Оприска, Сергія Попова, Євгена Семідоцького, Василя Сороку, Володимира Терещенка, Сергія Цибізова, Сергія Чулібу і Андрія Шевченка, захоплених Російською Федерацією 25 листопада 2018 року.

Не дивлячись на конфлікт між Україною і Росією, захоплення українських кораблів стало шокуючою подією, наголосила дипломат.

Золотарьова заявила, що, з точки зору України, Арбітраж має юрисдикцію для розгляду даної справи.

Вона також назвала дії РФ спробою уникнути відповідальності.

"У Росії теж є проблеми з фактами. Під час вчорашньої презентації ... я була дуже здивована, почувши низку заяв, які не грунтуються на реальності. Я знаю протокол цієї справи і свідчення наших військовослужбовців. Вони розповідають зовсім іншу історію. Вчора вам також представили помилкове уявлення про те, про що йде мова, і неправильний підхід до суперечки. Сьогодні ми покажемо вам, про що насправді йде суперечка", - сказала Агент України.

"Трибунал має юрисдикцію розглядати цей спір. Сьогодні ми покажемо вам, чому всі заперечення Росії повинні бути відхилені", - додала вона.

Після виступу Золотарьової, засідання перейшло в закритий режим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ