Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна та Латвія посилять співпрацю у сфері транспорту та логістики, сільського господарства, IT-технологій

Україна та Латвія посилять співпрацю у сфері транспорту та логістики, сільського господарства, IT-технологій, охорони навколишнього середовища, технічного регулювання та стандартизації. Про це йшлося під час засідання Міжурядової українсько-латвійської комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва у Ризі (Латвійська Республіка).

З українського боку комісію очолює Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, латвійського – Міністр економіки Латвійської Республіки Ралфс Неміро. В засіданні комісії взяли участь представники Урядів двох країн.

За результатами засідання Комісії сторонами досягнуто домовленостей у частині розроблення перспективних логістичних рішень Латвія – Україна в контексті вантажопотоків Європа – Азія з використанням транскаспійських маршрутів та контейнерного потяга «ЗУБР». Розширення співробітництва планується також через продовження започаткованого у 2018 р. проекту з перевезення українських зернових вантажів територією Білорусі до Лієпайського зернового порту (Латвія) з подальшим реекспортом.

Також досягнуто позитивного рішення в реалізації заходів у рамках двосторонньої Програми співробітництва у сфері АПК та проектів з підтримки реформування агросектора України і розширення доступу українських сільськогосподарських підприємств на ринок ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала латвійській стороні за проекти сільськогосподарської дорадчої системи в Україні, які є життєво важливими з точки зору інтеграції України до єдиного ринку ЄС. Віце-прем’єр-міністр висловила сподівання на реалізацію цих проектів у 2019-2020 роках. За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, поглиблення співпраці в сільському господарстві, на яке припадає понад 20% загальної вартості двосторонньої торгівлі товарами (95 млн дол. США), має значну перспективу. Для ефективної операційної взаємодії та координації виконання спільних заходів комплексної Програми співробітництва в АПК планується візит відповідної місії з Латвії до МінАПК України.

Крім того, сторони погодили наміри щодо розвитку промислової співпраці.

Україна і Латвія планують продовжити започаткований у 2018 р. спільний з Агентством інвестицій та розвитку Латвії проект з використанням загальнодержавних інструментів залучення зовнішнього фінансування за рахунок коштів з фондів ЄС. Очікується поновлення роботи в Україні Офісу державного Агентства інвестицій та розвитку Латвії (LIAA) з можливістю використання латвійських механізмів залучення зовнішнього фінансування з фондів ЄС для реалізації стартапів та інновацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ