Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна та Литва визначили «дорожню карту» стратегічного партнерства

Президент Петро Порошенко подякував Президенту Литовської Республіки Далі Грібаускайте за особисту постійну увагу до нашої країни та невтомні зусилля на підтримку української нації та нашої спільної боротьби проти російської агресії, яка несе загрозу як Україні так і нашим європейським сусідам. Про це повідомила прес-служба глави держави.

«Дозвольте мені висловити слова щирої вдячності литовській стороні за незмінну активну підтримку та всебічну  допомогу Україні, за плідну і конструктивну співпрацю», - сказав Петро Порошенко на спільній прес-конференції за підсумками переговорів із Президентом Литви.

«Сьогоднішнє засідання Ради Президентів України і Литви мало традиційно по-справжньому дружній характер. Ми відверто обговорили найбільш актуальні питання нашого співробітництва», - сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що це набуває ще більшої актуальності напередодні засідання Ради Європейського Союзу, яке має відбутись в Брюсселі 15 грудня і де буде обговорюватись низка надзвичайно важливих для України питань. Зокрема, прискорення завершення ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

«Ми надзвичайно вітаємо той прогрес, який був продемонстрований у листопаді-грудні, в питаннях безвізового режиму для України», - сказав Президент та нагадав про досягнутий компроміс між Європейською комісією, країнами-членами і Європейським парламентом щодо механізму призупинення безвізового режиму, що, нарешті, відкриває «зелене світло» щодо  надання українцям права без віз подорожувати країнами Шенгенської зони.

Глава держави повідомив, що досягнуті домовленості за всіма напрямками подальшої українсько-литовської співпраці зафіксовані у підписаній сьогодні «дорожній карті» розвитку стратегічного партнерства, яка передбачає чіткі кроки у 2017 та 2018 роках. «Цей документ – змістовний і чіткий план нашої спільної взаємодії», - наголосив він.

«Ми домовились про ефективну координацію наших дій і в питаннях енергетичної безпеки. На сьогоднішній день для нас надзвичайно важливою є підтримка позиції України щодо хибності рішення Європейської комісії, яке дозволить «Газпрому» збільшити прокачку газу через трубопровід OPAL. І може відкрити дорогу для реалізації другої черги газопроводу «Північний потік-2», який немає під собою жодного економічного підґрунтя і має виключно політичну складову для того, щоб продовжити гібридну війну, експансію, ембарго на торгівельні відносини для того, щоб нанести економічні збитки Україні й іншим країнам, які входять до Європейського союзу», - сказав Президент.

Президент нагадав, що сьогодні день 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Литвою: «Ми можемо пишатись тими досягненнями, які маємо за 25-ть років. Перше – це виняткове стратегічне партнерство між Україною та Литвою. Значною є активізація економічної співпраці між нашими країнами. Дуже тісною і плідною, ефективною є координацією зусиль  наших держав на міжнародному рівні»

Петро Порошенко також наголосив на міцних міжособистісних зв’язках між Президентами, між Урядами і між нашими народами.

Глава держави нагадав, що сьогодні Президенти країн візьмуть участь у роботі українсько-литовського бізнес-форуму. За його словами, українська влада демонструє рішучі кроки по покращенню інвестиційного клімату, боротьбі з корупцією. Він висловив впевненість в тому, що «перші ознаки перші паростки активізації економічних стосунків між Україною та Литвою після сьогоднішнього форуму набудуть подальшого поштовху».

«Ми впевнені у продовженні тісної співпраці з Литовською Республікою, одним із наших ключових партнерів в Європейському Союзі, нашим  надійним союзником, щирим другом. І разом з Україною, найбільшим єврооптимістом в Європейському Союзі», - зазначив Петро Порошенко.

В свою чергу, Президент Литовської Республіки відзначила важливість і символічність сьогоднішнього дня – 25-ї річниці встановлення дипломатичних стосунків між Литвою та Україною.

«Ми шукаємо остаточного вирішення питання щодо безвізового режиму для українців для того, щоб громадяни України могли подорожувати вільно до Європи», - сказала Даля Грібаускайте. Вона висловила сподівання, що це рішення остаточно буде ухвалено в наступному році.

Президент Литви також зазначила, що на засіданні Європейської Ради також буде обговорюватися питання імплементації та ратифікації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС і назвала це «важливим механізмом, які здатний створити кращі умови для українського бізнесу та збільшити торгівлю між Україною та країнами ЄС». За її словами, Литва і в цьому питанні буде підтримувати Україну.

Президент Литви відзначила величезні досягнення в реформуванні України та наголосила на необхідності їх продовження, особливо в сфері боротьби з корупцією. Вона закликала політиків та громадянське суспільства активно продовжувати цю боротьбу.

«Тільки спільними зусиллями ви зможете побороти цей небезпечний рак, який зупиняє ваш розвиток», - сказав Даля Грібаускайте та наголосила, що її країна готова допомагати в цій боротьбі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ