Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна відкидає будь-які корегування лінії державного кордону – МЗС про ситуацію з островом Майкан

Аналіз ситуації, що склалася довкола поширених в українських ЗМІ повідомлень щодо пропозиції румунської сторони про необхідність корегування лінії державного кордону на річці Дунай в районі острова Майкан засвідчив, що румунська ідея пов’язана із твердженням, що внаслідок морфологічних змін, які нібито відбулися на водній ділянці між о.Майкан та румунським берегом, головний навігаційний фарватер перемістився на водну ділянку між згаданим островом та українським берегом, зазначив речник МЗС під час брифінгу в Інтер Медіа Консалтінг сьогодні, – повідомила прес-служба МЗС.

 

По-перше, зауважив речник, такі твердження, якщо вони аргументовані, мають носити офіційний характер аби мати можливість спільно проаналізувати стан речей і виробити оптимальні рішення.

 

По-друге, природоохоронний чи екологічний аспект даного питання справді потребує фахового аналізу, що є предметом експертного обговорення у рамках спеціальної змішаної українсько-румунської комісії, засідання якої наразі триває в Одесі, та, у разі необхідності, на двосторонньому політичному рівні.

 

Українська сторона відкидає будь-які твердження щодо корегування лінії державного кордону і виходить з незмінності проходження лінії на будь-якому відрізку державного кордону, у т.ч. в р-ні о. Майкан.

 

При цьому, українська сторона керується виключно існуючими двосторонніми документами, зокрема, відповідними статтями Договору між Україною і Румунією про режим українсько-румунського державного кордону від 17.06.2003 р., іншими документами та протоколами з питань демаркації.

 

А Договір чи будь яке його положення не можуть тлумачитися як такі, що передбачають зміну лінії державного кордону між договірними сторонами, як її визначено та описано у цьому Договорі, підкреслив представник МЗС України.

 

Таким чином, лінія державного кордону між Україною та Румунією, так як вона описана у демаркаційних документах та позначена на місцевості прикордонними знаками, підтверджується обома сторонами у їх договірних документах.

Також згідно з Договором сторони взяли на себе зобов’язання утримувати у належному стані державний кордон на усій його протяжності і, зокрема, утримувати в належному стані прикордонні води та вживати належних заходів для запобігання навмисному руйнуванню їх берегів та усувати несподівані перешкоди, які могли б спричинити зміну річища прикордонних вод.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ