Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна відстає від графіка виконання дорожніх робіт до Євро-2012, – керівник Укравтодору

Україна відстає від графіку виконання дорожніх робіт у рамках підготовки до Євро-2012 року. Торік було виконано 70% від запланованого. Але цього року темпи мають бути прискорені. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив керівник «Укравтодору» Вадим Гуржос.

– Скільки кілометрів доріг уже прокладено у межах підготовки до Євро-2012?

– Ми виділяємо кілька основних напрямків. У першу чергу, це будівництво та реконструкція. А далі ідуть капітальні та поточні ремонти. Основне завдання підготовки доріг до Євро-2012 – це приведення існуючої мережі автомобільних доріг до європейських вимог.

– То що ж уже зроблено?

– Ми не планували будувати нові автобани. Та, власне, УЄФА цього і не вимагала. Що зроблено? Ну, у 2009 році ми витратили 4 мільярди гривень, з яких 2,5 мільярди з державного бюджету, і 1,5 мільярди коштів міжнародних фінансових організацій, таких, як ЄБРР, Європейського інвестиційного банку, Світового банку. Таким чином минулого року ми зуміли ввести в експлуатацію 238 кілометрів, і відкрити рух на 201 кілометрі доріг, які задіяні у підготовці до Євро-2012.

– А скільки це у відсотковому співвідношенні?

– Це 70% від тих планів, які були розроблені на 2009 рік.

– Тобто Україна не вкладається у графік?

– Я скажу так, що автомобільні дороги не будуть причиною якихось затримок у підготовці до Євро-2012. На 2010 рік у нас дуже амбіційні плани. Ми плануємо ввести в експлуатацію більше, ніж 400 тисяч кілометрів. Тобто, все ми встигнемо, і все буде надолужено.

– Як кажуть водії, асфальт зникає разом зі снігом. А цього року зима в Україні була дуже суворою. І от скажімо, кілька тижнів тому, у час коли сніг розтанув, я їхала житомирською трасою, і можу сказати, що дорога була жахливою. І, очевидно, що це спостерігається і на інших дорогах. Чи маєте ви якийсь план ремонту доріг нинішньою весною?

– Ми зараз проводимо підготовчу роботу, щоб ліквідувати всі сезонні руйнування. Сьогодні такі сезонні руйнування є не тільки в Україні, а і у таких країнах, як Німеччина. Ці проблеми пов’язані із складними природними умовами, і з, так званим, «переходом через нуль». Ми нарахували, що у період з 15 грудня по 1 березня «перехід через нуль» був 26 разів. Тобто, 26 разів замерзало і відмерзало. Це основний фактор руйнування автомобільних доріг взимку. Крім того, інтенсивність руху і навантаження. Ну, і не потрібно забувати, що українські дороги будувалися 40-50 років тому за зовсім іншими вимогами.

– А це буде виключно ямковий ремонт чи щось серйозніше?

– Зараз ми ведемо розмови про ліквідацію ямковості. Щоб ліквідувати ямковість на державних і місцевих дорогах потрібно витратити близько мільярда. До 1 травня ми плануємо зробити це на державних дорогах, а до 1 червня на місцевих.

Але щодо тієї дороги Київ – Житомир. Дійсно, там ситуація дуже складна, Там є велика кількість сезонних руйнувань та деформацій. Ця дорога зараз розглядається. Ми ініціювали новий проект перед ЄБРР і Європейським інвестиційним банком. 114 кілометрів від Києва до Житомира… Ми ведемо розмови, щоб отримати фінансування під капітальний ремонт цієї дороги, і таким чином повністю закрити дорогу від Києва до Житомира, до Львова і до Чопа. Зараз роботи ведуться від Житомира до кордону з Рівненською областю. Цьогоріч там планується виконати робіт приблизно на 3,5 мільярди. Це капітальний ремонт і реконструкція. Тобто, ми отримуємо нову дорогу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ