Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна вшановує пам'ять жертв Голодоморів

Сьогодні у Києві відбудеться презентація видання «Голодомор в Україні за документами галузевого архіву СБУ». Завтра у столиці відбудуться урочиста хода та панахида за загиблими від голоду. А щойно стемніє, по всій Україні запалять свічки пам’яті.

Акція «Голодомор 32-33 – це геноцид. Пам’ятаємо» стартує у Києві в суботу біля станції метро «Арсенальна» о 14-ій. Звідси учасники влаштують жалобну ходу до Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів», де відбудеться панахида за загиблими від голоду українцями.

Святу службу відправлять очільники УПЦ (КП) Філарет, УГКЦ Любомир Гузар, Української автокефальної православної церкви та РКЦ в Україні.

Як повідомив член громадського комітету з вшанування пам’яті жертв Голодоморів, академік Ігор Юхновський, приєднатися до святої служби запросили представники всіх церков та релігійних організацій України, а також представників політичних сил.

«До підніжжя Меморіалу жертв Голодомору принесуть і запалять свічки, покладуть колоски пам’яті, це зроблять жертви Голодомору та громадські діячі. Свічку пам’яті також поставить Президент України у 2005-10 роках Віктор Ющенко», – розповів Юхновський.

Участь у цій акції нинішнього Президента Віктора Януковича не передбачається.

Учасникам заходу презентують також архів свідчень очевидців Голодомору-геноциду, який напередодні був переданий до Меморіалу пам’яті. Йдеться про 8 тисяч сторінок розповідей, продубльованих в аудіо та відео форматах.

Заходи із вшанування пам’яті жертв Голодоморів відбудуться і за межами України: у Португалії, Сербії, США, Франції, Хорватії та Чехії. А о шістнадцятій годині у вікнах тих людей, хто поділяє біль та скорботу українського народу, загоряться свічки пам’яті, передає Радіо Свобода.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ