Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна вивезла десяту частину небезпечних відходів з Калуша

Міністерство охорони навколишнього природного середовища забезпечило вивезення 1,5 тисячі тонн гексахлорбензолу (ГХБ) з полігону в Калуші (Івано-Франківська область).

Вивезенням ГХБ займалося держпідприємство "Національний центр поводження з небезпечними відходами". Відходи були відвантажені в Миколаївському морському торговому порту для подальшої утилізації у Великобританії.

Перевантаження першої партії гексахлорбензолу здійснювалася в Миколаївському морпорту 12-13 листопада, повідомляє Мінприроди.

При цьому міністерство підкреслює, що під час відправлення вантажу були прийняті всі необхідні заходи безпеки і жодного факту розгерметизації тари не трапилося.

Перевантаження ГХБ в порту була здійснено відразу після прибуття вантажного поїзда, без відстою вагонів на території міста чи порту.

Результати проб грунту, води і повітря, які були додатково проведені після закінчення перевантаження, підтвердили відсутність небезпеки для навколишнього середовища.

Відзначається, що наступні 2 судна будуть завантажені відходами гексахлорбензолу в державному підприємстві "Спеціалізований морський порт "Октябрськ" (Миколаївська область).
За словами директора ДП "Національний центр поводження з небезпечними відходами" Андрія Любимова, спецпорт "Октябрськ" перебуває на достатній відстані від населених пунктів Миколаївської області і має причали, призначені для роботи зі спеціалізованими вантажами.

Причал, на якому буде проведено перевантаження наступної партії гексахлорбензолу, зараз проходить атестацію відповідних органів, включаючи санітарно-гігієнічну службу.

Нагадаємо, що Україна почала ліквідацію полігону гексахлорбензолу у вересні.

До кінця 2010 року планується вивезти 8,5 тисячі тонн ГХБ, в той час як загальний обсяг цього токсину на полігоні оцінюється в 11,4 тисячі тонн.

Відходи будуть утилізовані на спеціальному підприємстві компанії Tradebe у Великобританії.

На реалізацію проекту виділено 298 мільйонів гривень з резервного фонду держбюджету, передають Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ