Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Україна за глобальне ядерне роззброєння, - Янукович

Україна впродовж 20 років своєї незалежності є послідовним прибічником курсу на забезпечення глобального ядерного роззброєння та нерозповсюдження. Про це заявив Президент України Віктор Янукович на Сеульському саміті з питань ядерної безпеки. Про це повідомила прес-служба глави держави.

Яскравим підтвердженням цього Глава держави назвав організацію в Україні одного з основних міжнародних форумів з питань зміцнення ядерної безпеки у 2011 році - Київського саміту з мирного та інноваційного використання ядерної енергії та участь нашої держави у Засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з питань ядерної безпеки і захищеності.

«Переконаний, що широка підтримка наших ініціатив, висунутих у рамках цих заходів, сприятиме зміцненню фізичної ядерної безпеки як на національному, так і на глобальному рівнях», - наголосив В.Янукович. У цьому контексті Президент відзначив ініціативу започаткування переговорного процесу стосовно створення зон, вільних від ядерної зброї і високозбагаченого урану, із відповідними гарантіями ядерних держав.

«Важливим є створення в Україні за активної участі МАГАТЕ Міжнародного науково-практичного центру з дослідження техногенних ризиків при використанні ядерної енергії», - додав він.

Значна увага, за словами Віктора Януковича, в Україні приділяється створенню, на виконання відповідних рішень Вашингтонського саміту, унікальної ядерної установки – джерела нейтронів для проведення досліджень у ядерній енергетиці та медицині. «Ми розглядаємо цей проект як можливу міжнародну платформу для проведення спільних досліджень з метою опрацювання новітніх ядерних технологій, здатних гарантувати високі стандарти ядерної безпеки. Сподіваємося, що про започаткування роботи зазначеного проекту ми спільно зі Сполученими Штатами Америки, які його підтримують, повідомимо під час нашої зустрічі у 2014 році», - зазначив Президент.

Основним завданням міжнародного співтовариства у сфері ядерної безпеки Глава Української держави назвав створення відповідного чіткого правового поля. У цьому контексті Віктор Янукович запропонував для більш гнучкого і оперативного реагування на сучасні виклики у сфері ядерної безпеки використовувати так звані «м’які» міжнародні інструменти, до яких, на його переконання, належать і саміти з фізичної ядерної безпеки та ухвалені ними документи.

«Україна також підтримує підхід щодо зміцнення і розширення сфери дії вже існуючої міжнародної правової основи режиму фізичної ядерної безпеки. Найважливішими елементами цієї системи є Конвенція про фізичний захист ядерного матеріалу з поправками до неї, Міжнародна конвенція про боротьбу з актами ядерного тероризму та Резолюція Ради Безпеки ООН №1540. Наша держава ратифікувала і ввела в дію всі зазначені правові інструменти. Закликаємо наших партнерів до підтримки такої практики», - резюмував Президент.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ