Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна заборонила ввозити молоко і свинину з Білорусі

Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України з 1 березня 2012 року тимчасово припиняє ввезення на територію України молока і молочних продуктів з Білорусі, а також тварин, сприйнятливих до африканської чуми свиней (АЧС), продукції і сировини з них.

Як повідомляє прес-служба Держветфітослужби у середу, при здійсненні державного ветеринарно-санітарного контролю молочних продуктів, що імпортуються з Білорусі до України, лише протягом лютого 2012 виявлено низку порушень ветеринарно-санітарних вимог України.

Зокрема, виявлено перевищення максимально допустимих рівнів залишків ветеринарних препаратів у молочних продуктах білоруських виробників. "Це, у свою чергу, свідчить про системні порушення і недостатній контроль з боку компетентного органу Республіки Білорусі за використанням ветеринарних препаратів і дотриманням підприємствами Білорусі вимог країни-імпортера", - зазначили у прес-службі.

Крім того, у Держветфітослужбі України нагадали, що 16 лютого у с. Незнаново Новогрудського району Гродненської області Білорусі було вилучено і знищено (спалено) усе поголів’я свиней з приватних господарств громадян. Водночас, згідно з заявами Міністерства сільського господарства Білорусі і департаменту ветеринарного і продовольчого контролю республіки, вказані дії були здійснені у рамках навчань по боротьбі з АЧС.

"Враховуючи, що Республіка Білорусь входить у митний союз, що веде за собою відсутність митного і ветеринарного контролю при перетині державного кордону з Російською Федерацією, де протягом останніх 5-ти років відзначається складна епізоотична ситуація з африканською чумою свиней, і зважаючи на значну кількість спалахів цього захворювання у Центральному (прикордонному з Республікою Білорусь) федеральному окрузі РФ торік, існує ймовірність того, що випадок у с. Незнаново обумовлений занесенням збудника африканської чуми свиней до Республіки Білорусь", - підкреслили в українському відомстві.

Крім того, у Держветфітослужбі пояснили, що у разі занесення збудника АЧС на територію України може бути заборонений експорт зерна, знищене значне поголів’я свиней, будуть прийняті інші обмежувальні заходи, які матимуть негативні економічні наслідки. "Ситуація, що склалася у РФ, а на сьогодні невизначеність відносно цього захворювання у Республіці Білорусь, створює загрозу біобезпеці України", - заявили у Держветфітослужбі.

У зв’язку з цим ввезення на територію України вразливих до АЧС тварин, продукції і сировини з них з Білорусі тимчасово, до з’ясування обставин, заборонено.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ