Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна закрила річні квоти на експорт в ЄС меду, кукурудзи та соків, – Ольга Трофімцева

Експорт української аграрної продукції до країн ЄС у минулому році істотно зріс. За 12 місяців загальний експорт АПК становив 18,8 млрд доларів, що є новим рекордним показником з часів незалежності України.
Заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

Водночас поставки вітчизняної продукції в країни Європейського Союзу зросли в порівнянні з 2017 роком більш ніж на 8% і становлять 6,3 млрд доларів за 2018 рік.

Про це журналістам UATV розповіла заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

Ключовими продуктами, які експортувалися до країн ЄС минулого року, стали зернові, олійні культури й олія.

“Експорт зернових і злаків у нас на першому місці. У минулому році ми, наприклад, додали по експорту кукурудзи, тому що в європейських країнах був неврожай. На другому місці – олійні культури, різні види – від ріпаку до насіння соняшнику та інші. Третє місце у нас має олія, передусім соняшникова, а також інші її види. Ще серед основних наших експортних позицій – м’ясо птиці та продукти з нього, продукти переробки олійної промисловості, наприклад макухи, різні шроти, які активно використовуються в області тваринництва”, – розповіла Ольга Трофімцева.

За словами заступника міністра, на сьогодні Україна вже закрила тарифні квоти на експорт до ЄС низки продуктів.

“У нас ще не закінчився січень, а ми вже закрили тарифні квоти, в рамках яких українська продукція без імпортних мит може ввозитися в ЄС, наприклад, за такими видами продукції, як мед, кукурудза, соки. Тобто, певні позиції у нас уже вичерпані. Це означає, що наступний імпорт в ЄС вже здійснюватиметься з імпортним тарифом, що, звісно ж, веде до подорожчання нашої продукції”, – говорить Трофімцева.

Асортимент продукції, яку Україна поставляє на європейський ринок, теж розширюється. Наприклад, у минулому році ми вперше використали тарифну квоту на часник, хоча раніше його в країни ЄС не постачали. Це стосується також сушених і заморожених ягід, які досі Україна експортувала лише у свіжому вигляді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ