Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна знаходилася у складній економічні ситуації, проте дефолт не стався і не станеться, - експерт УБС НБУ

Україна знаходилася у складній економічні ситуації, проте дефолт не стався і не станеться й в майбутньому. Про це заявив доктор економічних професор Львівського університету банківських справ НБУ Грант Багратян.

 

«З однієї сторони український бізнес показав себе з доброї сторони. Але, водночас, комплексної програми виходу з кризи ми так і не побачили. Український уряд, на відміну від урядів країн східної Європи та Росії, не зробив необхідних кроків для стабілізації системи, проте йому вдалося вирівняти криву попиту, за рахунок підтримки деяких секторів, таких як металургія. Можливо ситуація була б гіршою, якби в України було багато грошей, але в неї їх не має, відтак багато вона і не втратила», – стверджує він.

 

Що стосується банків, то ними, на думку науковця, були зроблені як правильні кроки, так і неправильні. Політика НБУ в умовах кризи була незбалансована – НБУ, підтримуючи валютний курс і вводячи обмеження по поверненню вкладів, задовольнив абсолютні всі вимоги іноземних вкладників, які вивозили з країни валюту, водночас образив інших вкладників банківської системи – населення, яке від цього найбільше і постраждало.

 

«Втім, якщо говорити про цей рік, починаючи з березня-квітня цього року, то політика НБУ стала більш збалансованою. НБУ провадить докапіталізацію банків, допомагає розширювати попит, вживає заходів з відновлення кредитування. Власне такі кроки я вважаю правильними, хоча вони недостатньо «глибокі», відтак ще завчасно говорити, що банківська система України ефективно регенерується. Так само із стимулюванням попиту – не можна було допустити інфляцію попиту, але чи допустили її, і в якій мірі, можна буде сказати лише після виборів», – додав він.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ