Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україна зупинила терор російського газового монополіста, - Михайло Хміль

Московія остаточно втратила можливість для газового шантажу України. Ця справедлива перемога України стала можливою завдяки рішенню прем’єра Арсенія Яценюка про позов до «Газпрому» в Стокгольмський арбітраж ще у червні 2014 року. Тепер досвід газової незалежності необхідно поширити і на вугілля та ядерне паливо. На цьому наголосив керівник Львівської обласної організації Політичної Партії «Народний фронт» Михайло Хміль.

Енергонезалежність від Російської Федерації, яка завжди використовувала газ як примус до дружби та інструмент шантажу, була ключовою для суверенітету Української держави, нагадує народний депутат.

Таким чином, відмовившись від закупівлі газу в Росії, ламаючи олігархічні газові схеми та реорганізовуючи «Нафтогаз» Україна змогла нарешті зістрибнути з «газової голки» Росії.

Правильні політичні кроки, початком яких стала позиція тодішнього прем’єра Арсенія Яценюка щодо захисту національних інтересів у Стокгольмському суді, дають Україні можливість не купувати зайві обсяги газу за найвищою у Європі ціною. «Значить план Яценюка був правильним. Зі скасуванням кабального контракту Росія остаточно втратила можливість для газового шантажу України. Фактично, Україна припинила терор російського газового монополіста», - заявив Михайло Хміль.

При цьому парламентар наголосив, що на рішенні арбітражу не слід зупинятися – Україні потрібно нарешті завершити демонополізацію ринку газу і електроенергії, досягнути повної фінансової стабільності паливно-енергетичного комплексу, забезпечити гарантовану диверсифікацію імпорту газу і поширити успішний досвід газової незалежності на вугілля та ядерне паливо.

Нагадаємо, 31 травня Стокгольмський арбітраж у справі «Нафтогазу» проти «Газпрому» ухвалив рішення на користь української компанії. Відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу скасовано умову «бери або плати» та заборону на реекспорт газу з держав ЄС до України та переглянуто формулу ціни з 2014 року. Тепер для України запроваджується європейська ринкова ціна.

Як відомо, рішення про позов до «Газпрому» в Стокгольмський арбітраж ухвалював Уряд на чолі з прем'єром Арсенієм Яценюком ще у червні 2014 року.

Тоді борги перед Росією за газ складали 3 млрд. доларів, при цьому ціна на російський газ була захмарною. Відповідно Арсеній Яценюк ухвалив рішення разом із «Нафтогазом» та командою юристів позиватись до «Газпрому».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ