Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"Україні для повноцінного існування ринку продажу землі потрібен банк землі", - Квурт

"Україні для повноцінного існування ринку продажу землі потрібен банк землі" - Володимир Квурт про питання продажу сільськогосподарських земель.

Сьогодні народні депутати продовжили дію мораторію на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року. Однак такий законопроект не варто було приймати у виборчий рік і без широких обговорень, оскільки буде багато охочих поспекулювати на цій темі. Про це у ефірі телеканалу ZIK розповів міський голова Винник Володимир Квурт.

За його словами, правила поводження із землею в Україні потрібні. А скасовувати мораторій можна було б, якби діяв банк землі, тобто держава брала б участь у процесі ринкових відносин у цій сфері.

«Коли ми говоримо про землю, то ми говоримо не лише про інтереси розвитку сільськогосподарського виробоництва, але і про національну безпеку. Чи потрібен цей ринок як і повна інвентаризація землі? Безперечно, так. Але чи можна приймати цей законопроект без земельного банку, без чітко визначених гарантій та ролі держави у цьому процесі? Думаю, що ні. Україні для повноцінного існування ринку продажу землі потрібен банк землі. Я особисто прихильник продажу права оренди на землю. Такий варіант майже нічим не відрізняється від права власності. Але при цьому право власності залишається за Українською державою», - розповів Володимир Квурт.

Ринок землі – це питання національної безпеки. На думку Володимира Квурта, продаж права оренди на землю, а не самої землі убезпечить Україну від скуповування великих земельних площ. Тим паче право на продаж землі для місцевих громад, які ще не отримали достатньо власних ресурсів та контролю над податками та зборами, - велика загроза.

«Як на мене, такий законопроект у виборчий рік розглядати не варто. Земля – це занадто серйозна тема і буде багато охочих поспекулювати на ній, особливо під час виборів. Важжаю, що варто продовжити мораторій, а законопроект про ринок землі – відкласти. Розглянути це питання протягом одного сесійного дня неможливо: воно потребує дискусії ширшої, аніж в стінах ВРУ», - додав Володимир Квурт.

Нагадаємо, сьогодні у ВРУ було зареєстровано дві постанови, які скасовували продовження мораторію на продаж землі, однак вони не набрали необхідної кількості голосів народних депутатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ