Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Україні потрібна пропорційна виборча система з відкритими регіональними списками, - експерт

«Новий закон про вибори – супернеадекватний для України», - про це сьогодні, 2 листопада, під час публічної дискусії-дебатів на тему «Чи дозволить новий законопроект «Про вибори народних депутатів України» якісно провести чесні вибори до парламенту?» повідомив директор з розвитку МГО «Інтерньюз-Україна», експерт Венеціанської комісії Євген Радченко.

За словами експерта, кожна виборча система впливає на партійний склад парламенту. Однак жодна із виборчих систем, які застосовували в Україні, для нашої держави не є адекватною.

«Це як стрільба з гармати по горобцях. Нам не підходить ні мажоритарна, ні пропорційна виборча система. Виборці тому не відчувають зв’язку із обранцями, адже в жодному законі про вибори не було згадки про функції народного депутата. Тому виборці від нардепів очікують геть не того, за чим йдуть у парламент», - зазначив Євген Радченко.

Експерт назвав найкращим варіантом для України пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. У світі існує понад 130 модифікацій.

«Перевагою такої системи є внутріпартійна конкуренція, а відкриті регіональні списки мінімізують вплив лідерів політичних сил усуваючи політичну корупцію. Окрім того, це дає міцну прив’язку кандидата до виборця. За такої системи політична боротьба складніша, адже треба вести і партійну виборчу кампанію і свою особисту, конкуруючи із своїми однопартійцями», - пояснив експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ