Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україні потрібно завезти 450 тис. т цукру, щоб покрити дефіцит, – Мінагрополітики

Україні потрібно завезти 450 тис. т цукру, щоб покрити дефіцит і забезпечити продовольчу безпеку. Про це повідомив під час прес-конференції міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

За словами М.Присяжнюка, наразі дефіцит покривається за рахунок 260 тис. т, які ввозяться за квотою СОТ щодо ввезення цукрової сировини з тростини.

На думку міністра, ліцензії неефективно використовуються, оскільки ціна на цукрову тростину різко зменшилася, але власники ліцензій не намагаються закуповувати тростину, і грають на те, щоб ціна на цукор не зменшувалася.

"Ми зібрали їх, відпрацювали графік завезення цієї продукції, за графіком вони зобов'язані, включаючи червень, завезти 200 тис. т тростини, щоб мати баланс цукру. І ми будемо щотижня відстежувати їхні зобов'язання, як вони їх виконують, будемо позбавляти ліцензії", - додав М.Присяжнюк.

За його словами, сьогодні міністерство працює над тим, яким чином забезпечити ввезення ще 150 тис. т цукру, щоб країна мала перехідні запаси цукру в період урожаю.

"Є два рішення. І ми вивчаємо прийняття цих рішень. Одне рішення це постанова Верховної Ради щодо збільшення імпорту на 100 тис. т цукру-сирцю з тростини, що дасть можливість працювати цукровим заводам, або підемо шляхом попереднього уряду - завезення цукру з Білорусі, але сьогодні нам контролюючі органи говорять, що цукор з Білорусі йде без мита, цукор, вироблений з тростини в рамках зони вільної торгівлі. Тобто, імпортери використовують вільну торгівлю, щоб обійти митні тарифи", - заявив М.Присяжнюк.

Найближчим часом рішення щодо імпорту цукру буде прийнято, передає РБК-Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ