Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україні потрібний газотранспортний консорціум, – Клюєв

Україні необхідний газотранспортний консорціум і, у разі його створення українська ГТС залишиться у держвласності. Про це заявив перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв на ICTV.

«ГТС як була у держвласності, так і залишається, якщо ми створимо консорціум. Це буде жорстко законодавчо затверджено. Пропонується консорціум Україна-РФ-країни ЄС ... Ми повинні створити максимум сприятливі умови для країн Євросоюзу, для РФ, щоб тільки через Україну йшли всі транзитні потоки, не тільки газу, але й нафти... Все що стосується газотранспортного консорціуму, Україна не втрачає трубу. Це політичні конкуренти говорять, що ми можемо втратити українську ГТС », - сказав А.Клюєв.

Він також відзначив, що Україна зробить оплату за газ вчасно і в потрібному обсязі.

«Та ціна, яка зараз існує, це ціна не підйомна для України. Якщо ми будемо далі з такою ціною жити, у наших підприємств майбутнього немає .... Політика, яка проводилася по відношенню до РФ протягом останніх 5 років, була неадекватною», - зазначив він.

Нагадаємо, 19 березня прем\'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна купує російський газ за \"невиправдано високою\" ціною і, що наступного тижня українська делегація відвідає Москву з метою перегляду невигідного для України газового контракту.

16 березня ц.р. прем\'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що уряд готує пропозицію Європейському Союзу щодо модернізації вітчизняної газотранспортної системи.

1 березня ц.р. Жозе Мануель Баррозу після переговорів з В.Януковичем у Брюсселі закликав до прогресу в модернізації та реструктуризації газового сектора України і наполіг на необхідності проведення економічних реформ в країні.

Як повідомлялося раніше, Єврокомісія, Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції та розвитку досягли домовленостей про виділення фінансових ресурсів для модернізації української ГТС в межах 1,5-2 млрд дол.

У свою чергу російський газовий монополіст «Газпром» також заявляв про готовність інвестувати в ГТС України, але тільки у разі створення консорціуму з наданням частки російської компанії, передає РБК-Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ