Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україномовна школа імені Маркіяна Шашкевича у Перемишлі (Польща) відзначила своє 15-ліття

У ці дні Перемишльська громада Об'єднання українців у Польщі святкує п'ятнадцяту річницю від дня заснування школи з україномовним навчанням ім. о. Маркіяна Шашкевича. Шкільні урочистості розпочалися в суботу, 4 листопада, Архиєрейською Святою Літургією, яку відслужив Владика Іван Мартиняк, Архиєпископ та Митрополит Перемишльсько-Варшавський, за участю духовенства та вірних, здебільшого учнів та вчителів школи. У своїй проповіді Митрополит Іван наголосив на важливості релігійного чинника в шкільному вихованні дітей та молоді.
Наступна після Божественої Літургії програма святкувань відбувалася вже у стінах „шашкевичівки”, як звичайно звикли називати перемишльську школу ім. о. Маркіяна Шашкевича. Після офіційної частини до уваги присутніх були представлені виступи художніх колективів школи.
Історія перемишльської школи ім. о. Маркіяна Шашкевича бере свій початок з 1911 року, коли з ініціативи місцевого братства св. Миколая та Українського Педагогічного Товариства в 100-ту річницю від дня народження видатного українського суспільно-церковного діяча о. Маркіяна Шашкевича повстала початкова всенародна школа, де навчалося близько 250 дітей. У міжвоєнному часі, незважаючи на різні труднощі та утиски, яких зазнавали українці в Польщі, школа в Перемишлі втішилася найбільшою кількістю учнів — близько півтисячі. Пізніше, внаслідок післявоєнних трагічних подій на так званих землях Закерзоння, школа перервала свою діяльність. Це тривало майже 46 років – аж до 1991 року, коли за ініціативою міністерства освіти Республіки Польща відкрито Початкову школу №17 у Перемишлі з українською мовою навчання. Власне від цього моменту розпочався новий відлік історії школи, п'ятнадцятирічний ювілей якого святкує Перемишльщина в ці дні. Тепер за шкільними партами Комплексу українських шкіл у Перемишлі, до якого входять початкова школа, гімназія та ліцей, навчаються 244 учні.
Про це повідомляє офіційний сайт УГКЦ з посиланням на Радіо Ватикан.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ