Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Українське кіно зрушило з мертвої точки, подивимось тепер, в який бік, - Євгеній Женін

Член міжнародної гільдії кінокритиків, член національної спілки кінематографістів України, член Національної спілки театральних діячів України Євгеній Женін поділився своїми думками про IX Міжнародний кінофестиваль "Корона Карпат", який відбувався цими днями у Трускавці.
Євгеній Женін

Як повідомив у коментарі Гал-інфо Євгеній, він бере участь вже в 53-му кінофестивалі, зокрема, вдруге в "Короні Карпат".

"Минулого року мене запросив сюди мій товариш, з яким ми приятелюємо понад 40 років, - президент і художній керівник цього фестивалю, народний артист України Борис Савченко, який стояв біля витоків цього фестивалю. Я приїхав, подивився і не скажу, що мене захопила програма фільмів, але рівень організації, рівень ставлення до запрошених гостей та учасників справді зашкалював.

В мене була можливість порівнювати. Я сам із Одеси і мені соромно чути, що при мені говорять про Одеський кінофестиваль, який не порівняти з цим. Були фестивалі чудові, були середні. Цей запам'ятався саме людським ставленням, щирим теплом і безвідмовністю. Коли виникало будь-яке питання, то генеральний директор та засновник фестивалю Олег Карпин забував про свою високу посаду і сам миттєво робив усе, що потрібно.

Можу сказати, що я є художнім керівником Міжнародного артфестивалю, організаторами якого є міжнародна асоціація діячів мистецтва "Глорія" зі штаб-квартирою у Франкфурті-на-Майні й Академія літератури, мистецтва і комунікації "ЛИК" (Італія). Щорічно ці організації визначають у всьому світі лауреатів у різних номінаціях. Цього року в номінації "Кіно" за 2020 рік, гранпрі з формулюванням "за зразкову організацію міжнародних кінофестивалів" отримав Олег Карпин м.Трускавець, Україна.

Мені як художньому керівнику фестивалю, який вони організують дуже приємно потиснути руку людині, до якої я відношусь не лише з щирою повагою, але й великою людською симпатією.

Що стосується програми фестивалю, то минулого року вона була слабша. Цього року вона справді набагато сильніша. В будь-якому разі щось ми бачили, щось - ні. Все побачити неможливо. Але, на мою думку, тут справді сталося диво і зробили неможливе. Я знаю, чого вартує такий рівень", - зокрема розповів Євгеній Женін.

Також він зазначив, що, на його думку, за останні 10 років рівень українського кіно дуже сильно змінився, але йому наразі складно сказати, в який бік.

"Це суто моя особиста думка. З того, що я бачив, є картини, які захоплюють, але є і ті, які в мене особисто викликають несприйняття. Дуже часто саме ті кінофільми, які в мене викликають відразу, підносять на п'єдестал ті продюсери, які їх фінансували.

На сьогодні є режисер Роман Балаян. У нього зараз в роботі нова картина. Також є режисери В'ячеслав Криштофович та Вілен Новак - це все старші люди, їм всім багато років, але це справді золотий фонд національного мистецтва.

Коли ж хтось із молоді, яка заперечує все, що було до них, називає себе першовідкривачем, у мене це викликає відразу. Я не скажу, що це погано, але це моя особиста суб'єктивна думка.

Загалом рівень кіно в Україні принаймні зрушив з мертвої точки, і це вже добре. Добре тому, що був повний  та жахливий застій. Подивимось тепер, у який бік", - додав Євгеній Женін.

Нагадаємо, що цими вихідними у Трускавці відбувся IX міжнародний кінофестиваль "Корона Карпат". Серед переможців кінофестивалю нагороди отримали:

за найкращу режисуру отримав Володимир Тихий з фільмом "Наші котики",

- за найкращий сценарій – Олег Сенцов з фільмом "Номери",

- за найкращу чоловічу роль – Євген Лабах у стрічці "Черкаси",

- за найкращу жіночу роль – Марина Кошкіна у фільмі "Забуті".

- у номінації "за пошукове вирішення суспільно значущої" відзначили Валентина Васяновича і його фільм "Атлантида".

Гран-прі "Корони Карпат" отримав фільм "Толока" Михайла Іллєнка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ