Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українське машинобудування рятує російський попит на наші вагони – довідка НБУ

У лютому 2010 року економічна активність дещо погіршилась – зростання в річному вимірі Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ )уповільнилось з 7.7% в січні до 4.1% в лютому. За виключенням сезонного фактору в лютому відбулось падіння ІВБГ на 3.9%. – повідомили в прес-службі НБУ.

 

За оцінкою Національного банку, погіршення динаміки обумовлене тимчасовим зниженням зовнішнього попиту з боку азіатських країн, що спричинило суттєве уповільнення зростання металургійного виробництва (з 26.6% у січні в річному вимірі до 3% у лютому) та промислового виробництва в цілому (з 11.8% у січні до 5.6% у лютому). Збереження високих темпів виробництва машинобудування (19.2% в річному вимірі) завдяки стабільному попиту з боку Росії на продукцію вагонобудування забезпечило 1.8 в.п. приросту промислового виробництва.

 

Уповільнення зростання поточних видатків бюджету внаслідок різкого зниження бази оподаткування обумовило скорочення доходів населення та знизило купівельну спроможність населення, що в першу чергу позначилось на динаміці галузей сфери послуг (-7% в річному вимірі в січні). Зменшення капітальних видатків бюджету на фоні погіршення фінансових результатів підприємств визначало суттєве звуження інвестиційної активності (-48.1% за 2009 рік).

 

За наявності позитивних тенденцій в економіці, відновлення економічної активності є доволі нестійким. Світова фінансова та економічна криза виявила суттєві дисбаланси економічного розвитку України та послабила динаміку потенційного рівня виробництва. Майбутнє відновлення залежить від рішучості влади щодо необхідних дій для оздоровлення державних фінансів, збереження фінансової стабільності та відповідного запровадження необхідних структурних реформ.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ