Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українське національне середовище представило “Оріянe” , “Фабрику художніх виробів ім. Т. Шевченка" та “Веселі черевички”

Нещодавно у читальній залі Львівської державної обласної наукової бібліотеки Українське національне середовище в Українському огляді підприємств представило Науково-виробниче об’єднання “Академмістечко Оріяна” , “Фабрику художніх виробів імені Тараса Шевченка” та Львівський мистецький центр “Веселі черевички”.

Названі потужні підприємства можуть стати основою творення об’єднаної нації – замовника розвитку української культури і національного життя. Вони вже тепер об’єднали українських учених в “Академмістечку Оріяна”, українських народних майстрів і майстринь з усієї України у “Фабриці художніх виробів імені Тараса Шевченка” і півтисячі молодих українців у Львівському мистецькому центрі “Веселі черевички” навколо українського танцю і пісні. І вони вже тепер відомі у цілому світі, – зазначив у вступному слові голова УНС Євген Салевич.

Керівник Науково-виробничого об’єднання “Академмістечко Оріяна” і “Фабрики художніх виробів імені Тараса Шевченка” Олександра Богданова-Борець розповіла про академмістечко в Ужгороді, наукові розробки учених, співпрацю фабрики і народних майстрів і майстринь та міжнародні угоди із 17 країнами світу, численне замовлення ліжників Іраном і виставки творів українського народного мистецтва в Чикаго.

Владика Ужгородський і Закарпатський Кирил благословив подвижництво керівництва “Академмістечка Оріяна” і “Фабрики художніх виробів імені Тараса Шевченка” і, зокрема, творення на землі академмістечка храму на взірець Кирилівської церкви (XII ст.) і бібліотеки на взірець бібліотеки князя Ярослава Мудрого.

Творці і керівники Львівського мистецького центру “Веселі черевички” Марія Чмир і Володимир Чмир розповіли розлогу історію його створення, піднесення і визнання у світі.

Заснований у 1990 році при Львівській середній школі № 6 дитячий вокально-хореографічний ансамбль “Веселі черевички” був початком великого шляху, яким ішли діти від 3,5 до 22 років зі своїми творчими талановитими наставниками.

У програмі “Веселих черевичків” 60 постановок – танці, пісні, хореографічні та вокально -хореографічні композиції, жартівливі сценки, віршовані оголошення, створені на основі традицій, звичаїв та обрядів українського народу.

З 1992 року дитячий вокально-хореографічний ансамбль “Веселі черевички” – лауреат конкурсів, фестивалів “Під сузір’ям Лева”, “Різдвяні канікули”, “Таланти твої Україно”, лауреат І та ІІ фестивалів та конкурсів народної хореографії ім. Павла Вірського, лауреат телеконкурсу “Крок до зірок”, нагороджений дипломом І ступеня на фестивалі “Карпатські Візерунки”, володар “GrandPrize” ІІ Всеукраїнського конкурсу “Національний GrandPrize сценічно-виконавських мистецтв”.

У 1995 році Міністерство освіти України, відзначивши високу виконавську майстерність, художній рівень репертуару, досягнення у вихованні національної свідомості, розвитку інтелектуального потенціалу, за значні здобутки у художньо-естетичному вихованні дітей та учнівської молоді, пропаганду танцювального мистецтва присвоїло ансамблю “Веселі черевички” звання “Зразковий художній колектив”.

“Веселі черевички” «ходили» з українськими танцями і піснями сценами військових частин, підприємств м. Львова та області, підносили український танець і пісню у Донецьку, Севастополі, Києві, репрезентували Україну в гастрольних поїздках у Польщі, Німеччині, Тунісі, Сирії, Сполучених штатах Америки. “Українська діаспора США часто вітає знані таланти з України, але “Веселі черевички” справді підкорили наші серця високою професійністю і патріотичним духом. Україна може гордитися такими талантами”, –наголосила Президент Українського Народного Союзу, ІНК Уляна Дячук.

“Веселі черевички” неодноразово виступали у Парижі, Ліоні, Марселі, Нанті, Анже, Бордо, Лілі,представляли українське мистецтво в Європарламенті (Стразбурзі), Дісней Ленді (Париж), брали участь у благочинних концертах в ЮНЕСКО (під патронатом мадам Помпіду), з відомими французькими співаками-композиторами, де юні артисти зачаровували своїм мистецтвом французьких глядачів. “Мистецтво маленьких виконавців – талановите і глибоко національне, викликало захоплення вибагливої французької публіки, привернуло увагу засобів масової інформації”, – читаємоу листі Посла України у Франції п.Ю.Кочубея.

“Веселі черевички” єдині з художніх колективів Львівщини виступили перед Святійшим Отцем Папою Римським Іваном Павлом ІІ під час його зустрічі з молоддю.

Учасники Українського огляду підприємств погодилися з головною думкою організаторів заходу, що Львівський мистецький центр “Веселі черевички” у співпраці з “Академмістечком Оріяна”, “Фабрикою художніх виробів імені Тараса Шевченка” та іншими учасниками українського кола підприємств і організацій є основою творення великої української нації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ