Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українське та польське духовенство проведе спільну прощу на місці колишнього концтабору Майданек поблизу Любліна

22 вересня 2006 року на місці колишнього концтабору Майданек поблизу Любліна (Республіка Польща) відбудеться спільна проща українського та польського духовенства, — про це сьогодні, 7 вересня 2006 року, під час прес-конференції повідомив парох храму Різдва Пресвятої Богородиці м. Любліна (Польща) о. Стефан Батрух. За його словами, у цьому концтаборі під час війни загинув блаженний священномученик Омелян Ковч через те, що будучи парохом у Перемишлянах, допомагав євреям.

«Священномученик Омелян Ковч є дуже світлою постаттю. Він є символом міжконфесійного і міжнаціонального єднання принаймні трьох народів — українців, поляків та євреїв», — зазначив о. Стефан Батрух.
У прощі візьмуть участь колишні в’язні Майданека, а також молодь з Любліна. Очікується, що з українського боку участь у прощі візьмуть 200 греко-католицьких священиків і більш ніж 200 греко- та римо-католицьких священиків з Польщі.
Урочистості відбудуться під патронатом Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира та Люблінського Митрополита, Архієпископа Юзефа Жицінського.
Програма прощі передбачає зустріч всіх учасники біля костелу Архистратига Михаїла. Звідти вже сформована колона вирушить головною вулицею Любліна — Мучеників Майданека. Цією дорогою прочани пройдуть 1,5 км до місця, де був розташований концтабір (зараз там є музей). Біля пам’ятника «Боротьби і мучеництва» відбудеться зустріч з офіційними делегаціями  і спільне покладання квітів. В цей же час розпочнеться програма, підготовлена молоддю з Любліна.
Після покладення квітів Архієпископ Юзеф Жицінський, Митрополит Люблінський (РКЦ), виголосить духовну науку, в якій розкриє актуальність позиції та вчення о. Омеляна Ковча. Принагідно Архієпископ Жицінський вручить медалі, статуетки, які мають назву «Метогіа iustorum» (пам'ять праведних) — їх отримають ті українці і поляки, які під час Другої світової війни, в часи непорозумінь між поляками та українцями, ставали на захист примиренню і порозумінню. Більшості тих людей вже немає серед живих, а тому нагороду буде вручено членам їхніх родин.
Також відбудеться Архієрейська Божественна Літургія, яку очолять Блаженніший Любомир та Примас Польщі Юзеф Кардинал Ґлемп. У Літургії також візьмуть участь Архієпископ Юзеф Міхалік, голова Конференції Єпископату Польщі, владики Римо-Католицької та Греко-Католицької Церков, численне духовенство. Богослужіння відбудеться під відкритим небом біля пам'ятника. Це на Майданеку буде перша Літургія у східному обряді.
Після цього буде перерва, під час якої всі охочі зможуть ознайомитися із документальною виставкою про перебування о. Ковча в Майданеку. Зокрема, побачать номер, який він носив на собі, різні документи, що свідчать про нього, тощо. Крім того, в кінозалі на Майданеку відбудеться презентація документального фільму про блаженного Омеляна Ковча «Парох Майданека».
Духовною наукою, яку виголосить ігумен Святоуспенської унівської лаври Венедикт, буде відкрита друга частина прощі. Після чого розпочнеться хресний хід тією дорогою, якою звичайно вели в'язнів Майданека, і серед них о. Омеляна. На місцях, які з ним пов'язані, будуть короткі зупинки (місця ув'язнення, таємних сповідей в'язнів, служіння Літургії, перебування у шпиталі концтабору, роботи і спалення). Хресний хід відбуватиметься на зміну, так що одну частину стацій (7 стацій) будуть проводити українські священики, а другу (також 7) - польські священики. Завершиться хресний хід біля мавзолею, де спочиває прах всіх в'язнів Майданека, а серед них і о. Омеляна Ковча. Там відбудеться Панахида за всіх покійних.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ