Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українське вино не пускають в Росію

Українські виробники винної і коньячної продукції з нового року зобов'язані для ввезення своєї продукції до Росії отримувати ліцензію, аналогічну тій, що й для ввезення вина в Білорусь і Казахстан, повідомляє газета "Дело". Це пов'язано зі створенням з 1 січня 2010 року єдиного митного союзу між Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Як зазначило видання, раніше ліцензувалося тільки ввезення до Росії горілчаної продукції (з 2006 року). Проте у межах Митного союзу передбачений єдиний для трьох країн список товарів, до яких застосовуються обмеження щодо ввезення.

Для українських виробників винної продукції російський ринок посідає перше місце за обсягами поставок. За останній рік обсяг експорту до цієї країни суттєво зріс. "Після того, як грузинські вина здали свої позиції на російському ринку, цю нішу посіла українська продукція", - пояснює Сергій Петренко, голова асоціації "Виноградарі та винороби України".

Тим часом українські виробники заявляють, що для них введення нової ліцензії стало повною несподіванкою. "Щодо необхідності отримання ліцензії на імпорт продукції на територію Росії нам стало відомо 11 січня, поставки ж припинилися 1 січня", - зазначає Юлія Комарова, директор з маркетингу ТМ "Шустов" та Oreanda.

При цьому постраждали не тільки ті виробники, які поставляють готову продукцію, а також виноробні компанії, які експортували на російський ринок виноматеріали, в першу чергу для виробництва шампанського.

Коли будуть видані нові ліцензії, виробники не знають. Видавати ліцензію на ввезення вина має міністерство промисловості і торгівлі Росії, яке так само, як і імпортери, виявилося не готовим до такого повороту подій. Відомство зможе налагодити роботу з видачі ліцензій не раніше початку лютого. У компаніях зазначають, поки їм вдається мінімізувати збитки завдяки наявним запасам на складах продукції. Якщо ж процес ліцензування затягнеться, на них чекають великі втрати.

Щоб уникнути збитків, російські імпортери 18 січня звернулися до прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна з офіційним листом. У ньому 11 найбільших імпортерів винної продукції просять уряд встановити для нових правил перехідний період до липня поточного року. В іншому випадку, на думку імпортерів, введення ліцензування "неодмінно призведе до відсутності імпортної алкогольної продукції в магазинах і ресторанах".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ