Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українські миротворці не повинні втручатися у врегулювання нагірнокарабаського конфлікту — Вардкес Арзуманян

Українські миротворці не повинні втручатися у врегулювання нагірнокарабаського конфлікту — переконаний депутат Львівської міської ради, член фракції БЮТ Вардкес Арзуманян, про це він заявив «Гал-info».
 «Я стурбований заявами Президента Ющенка під час його візиту в Баку про врегулювання конфлікту в Нагірному Кабарасі. Вважаю безпідставним використання таких ярликів, як окупант, стосовно мирних жителів Карабаху, що захищають свою територію від зазіхань терористів. Нелогічно виглядає участь миротворчих сил України в боротьбі з терористами в Іраку і пропозиція глави держави відправити їх в Карабах. Крім цього, говорячи, що необхідним пунктом у вирішенні цього конфлікту українська сторона бачить повернення на Батьківщину біженців, Президент просто не уявляє собі масштабів того лиха, який є в Карабасі. Так, тільки з одного міста Баку їх виїхало близько 250 тисяч, зокрема і українців, — заявив Вардкес Арзуманян. „
Нагадаємо, 8 вересня Віктор Ющенко з офіційним візитом відвідав Азербайджан і під час зустрічі зі студентами та викладачами Бакинського слов’янського університету заявив, що невід’ємною частиною врегулювання нагірнокарабаського конфлікту є введення миротворчих сил в Нагірний Карабах і Україна готова долучитися до цього за умови, що всі заходи відбуватимуться під егідою ОБСЄ чи Ради безпеки ООН.
 Нагірний Карабах — це анклав в межах Азербайджану, заселений на 90% вірменами. Мешканці Карабаху виступають за приєднання цієї території до Вірменії, а влада Азербайджану проти цього.
Кровопролитний конфлікт між вірменами й азербайджанцями щодо питання приналежності Нагірного Карабаху почався в 1990-ті роки. Нагірний Карабах, населений переважно етнічними вірменами, належав Азербайджану. У ході конфлікту Баку втратив контроль не тільки над Нагірним Карабахом, а й прилеглими до нього сімома районами - Агдамом, Джебраілом, Фізулі, Кяльбаджаром, Лачіном, Зангеланом і Губадлі. 12 травня 1994 року між Азербайджаном і Вірменією була підписана угода про припинення вогню. Зараз на території Нагірного Карабаху існує невизнана Нагірнокарабаська республіка.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ