Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українські партії продовжують втрачати рейтинги

«Падіння рейтингів довіри та підтримки політичних сил пов’язане не тільки із сьогоднішньою економічною кризою. Це явище тісно пов‘язане з тим, що за останні два роки пройшли три виборчі кампанії, під час яких люди голосували за відповідний політичний стандарт, за силу, спроможну взяти на себе відповідальність за те, що відбуватиметься наступні роки в Україні. Однак сьогодні ми маємо кризу політичних проектів як загальнонаціональних. Спостерігається найвищий за всі роки існування незалежної України цинізм та егоїстичність у владних структурах держави», – про це в коментарі «Гал-info» повідомив директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.

«Якщо розглядати політичні сили кожну зокрема, то в такому разі довіра до фракції БЮТ є найвищою. Рейтинг БЮТ впав тільки на 2%. Найменшою довірою людей сьогодні користується Народний Союз «Наша Україна», до якого втрачена довіра як до сили, що здатна об‘єднати український народ. СПУ також втратила свої позиції, а їхній лідер Олександр Мороз став одним із символів політичної зради. Своєю чергою, комуністи залишаються найстабільнішою політичною силою, оскільки вони нікуди не пхаються і не створюють багато шуму довкола себе», – зазначив політолог.
За словами Андрія Єрмолаєва, політичні сили зможуть повернути собі довіру тільки в разі якихось конкретних дій, спрямованих на благо народу. Людей потрібно переконати своїми вчинками, а не словами. За його словами, виходячи з досвіду сьогоднішньої політики, чимало політиків навчилися гарно говорити, але свої слова потрібно доводити на ділі.
Схожої думки з цього приводу дотримується і член БЮТу Дмитро Видрін. В коментарі «Гал-info» він сказав, що «за рівнем довіри БЮТ сьогодні стоїть на першому місці. За даними соціологічних опитувань ми є найпотужнішою політичною силою, рейтинг якої впав тільки на 2%».
 Нагадаємо, що згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка разом з центром "Соціальний моніторинг" з 5 по 12 грудня поточного року, якби вибори відбулися в найближчий тиждень, біля третини українців – 32% – віддали би свої голоси за нинішнього прем'єр-міністра Віктора Януковича. Друге місце посіла лідер БЮТ Юлія Тимошенко, за яку проголосували б 19% респондентів, третє – чинний Президент Віктор Ющенко з 8% голосів, четверте – лідер КПУ Петро Симоненко – 6%, п’яте – голова Верховної Ради Олександр Мороз – 5%.
 Якби в найближчі дні відбулися парламентські вибори, то перемога в цих виборах була б за Партією регіонів, за яку готові проголосувати 30% українців. За БЮТ віддали би голоси 17% респондентів, за блок "Наша Україна" – 7%, за КПУ – 5%, за СПУ – 4%. Решта партій і блоків не набирають більш 2% голосів.
Говорячи про рівень довіри населення до політиків, соціологи відзначають, що сьогодні в Україні немає людини, здатної стати повноцінним лідером країни й об'єднати націю. Так, рівень довіри до Президента України за рік скоротився з 41% (на початку року) до 34%. При цьому невдоволених президентом на 27% більше ніж тих, хто йому довіряє. Рівень довіри до прем'єр-міністра складає 44% (з вересня по грудень скоротився на 5%), рівень недовіри 52% (негативний баланс у 8%). Рівень довіри до глави Верховної Ради – 27% (з вересня по грудень на 9%), недовіри 67% (негативний баланс у 40%). Лідерові опозиції Тимошенко довіряють 37% опитаних, не довіряють 59%. В опитуванні брали участь 2200 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2%.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ