Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські родини заробітчан в Італії йтимуть пішки від Самбора до Зарваниці, щоб привернути увагу влади до своїх проблем

Уже 40 осіб зголосилося йти пішки від Самбора до Зарваниці з 7 до 16 липня 2006 року в рамках Всеукраїнської прощі родин УГКЦ, яку організовує ГО «Карітас» Самбірсько-Дрогобицької єпархії, — повідомив сьогодні, 6 липня 2006 року, під час прес-конференції духовний опікун церковної громади м. Болоньї УГКЦ, Координатор громад УГКЦ в Італії 2001-2004 років, редактор християнського часопису українців в Італії «До Світла» 2001-2005 років о. Василь Поточник.
За його словами, основними завданням цієї прощі є спільна молитва за об’єднання родин; познайомити між собою українців, які виїхали з України з метою взаєморозуміння та взаємодопомоги один одному; привернути увагу влади до проблем заробітчанства. Участь у прощі візьмуть члени українських родин, у яких хтось із рідних перебуває в Італії на заробітках.
 «Українці почали виїжджати до Італії ще у 1994 році; масовий виїзд почався у 1998 році, — розповів Координатор громад УГКЦ в Італії 2001-2004 років о. Василь Поточник. — У 2000 році ми мали уже дві церковні громади у Римі та Неаполі, а за останні два роки нам вдалося створити 84 таких громад у 84 містах Італії. На цій землі ми займалися організацією різних заходів, зокрема, Свята матері, де збиралося чимало укрїнських заробітчан. Протягом 2001-2004 років вдалося згуртувати українців-заробітчан довкола церкви».
 Як наголосив о. Василь Поточник, на сьогодні головною проблемою є те, що українці, здебільшого жінки, пробувши в Італії від трьох до восьми років не хочуть повертатися на Батьківщину, або приїжджають сюди на один-два місяці і повертаються назад на чужину, мотивуючи це тим, що в Україні важке життя, тут їх не розуміють і вони себе погано почувають.
«Щоб якось вирішити цю проблему ми реалізовуємо проект «Повернення додому», організовуємо вечори-зустрічі, де українські заробітчани можуть розповісти про свої потреби», — додав о. Василь Поточник.
На жаль, українська влада, за його словами, зовсім не звертає уваги на проблеми заробітчанства.
«Екс-президент України ще й досі не вибачився за те, що сказав, що до Італії виїжджають дівчата і жінки легкої поведінки, тобто повії», — наголосив духовний опікун церковної громади м. Болоньї УГКЦ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ