Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські танкісти змагатимуться на Tank Challenge 2018

Українські військовослужбовці на основних бойових танках Т-84, відремонтованих і модернізованих силами ДП "Завод ім. Малишева" та "ХКМБ ім. Морозова", що входять до складу ДК "Укроборонпром", візьмуть участь у танкових міжнародних танкових змаганнях "Сильна Європа 2018". Про це повідомили в прес-службі Укроборонпрому.

Т-84 та екіпажі вже прибули до німецького Графенферу, а відкриття Tank Challenge 2018 відбудеться 3 червня. За звання кращого танкового взводу боротимуться представники 8 країн. Українські танки змагатимуться із "Abrams", "Leclerc" та "Leopard" у різних модифікаціях.

Основний бойовий танк Т-84 – більш досконалий, у порівняні з Т-64БВ, на якому українські танкісти виступали на міжнародних змаганнях 2017 року. При модернізації цього танку були використані останні розробки українського військово-промислового комплексу. Він на ступінь вище за танки, які були до нього.

Т-84 є сучасною машиною, розробленою Харківським конструкторським бюро з машинобудування імені Морозова. На Т-84 встановлено новітній приціл навідника ТПН-4, який виявляє ціль типу "танк" на відстані до 3500 метрів, а ціль типу "піхотинець" – до 2200 метрів. З урахуванням 125-мм гармати з автоматом заряджання, яка дозволяє вести вогонь зі скорострільністю у 8 снарядів за хвилину, це гарантує ефективне знищення цілей за мінімальний час. 

Т-84 оснащений двигуном потужністю 1200 кінських сил, який забезпечує майже 50-тонному танку питому потужність 24,7 кінських сил на тонну, що на третину більше ніж у Т-64БВ та відповідає таким іноземним танкам як "Abrams" та "Lepard-2". Т-84 може розвивати швидкість до 70 км/год при русі уперед, та завдяки 4 реверсними передачами, з максимальною швидкістю до 35 км/год при русі заднім ходом. Це дозволяє здійснювати швидкі маневри на полі бою, постійно змінюючи позиції не підставляючи ворогу уразливі зони бойової машини. 

Крім того бойова машина має допоміжний силовий агрегат, який живить бортові системи в той час, коли танк стоїть нерухомо. Окрім того, Т-84 оснащений комплексом оптико-електронної протидії "Варта", який засікає опромінення танку лазером, та системою постановки оптичних перешкод "Штора", яка здатна збити з цілі ворожі протитанкові ракети.

Танк обладнаний високочутливими оптичними протипожежними датчиками, замість термодатчиків. Вони пришвидшують реакцію автоматизованої системи пожежогасіння у випадку загоряння всередині танку. Це допомагає зберегти життя екіпажу та підвищує живучість бойової машини на полі бою.

Нагадаємо, танки Т-84 вже довели свою ефективність під час практичної фази міжнародних навчань Combined Resolve X, які пройшли на початку травня цього року на військовому полігоні поблизу міста Хохенфельс (Німеччина).

Під час виконання маршу танковий взвод 14 окремої механізованої бригади на Т-84, спільно з ротою десантників з 79 десантно-штурмової бригади, декілька разів вступали в бій з умовним противником, який вів вогонь із засідок. В ході зіткнень було підбито декілька ворожих танків "Abrams". Без значних втрат зведеному підрозділу ЗС України вдалося дістатися точки призначення. 

Довідково: Танкові змагання "Сильна Європа" (англ. – Strong Europe Tank Challenge) — міжнародні змагання бронетанкових підрозділів армій країн-членів НАТО організовані спільними зусиллями Командування ЗС США в Європі та Командування Сухопутних військ ЗС ФРН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ