Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Української стає більше, – Тарас Кремінь

25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який регулює статус української мови, інформує прес-служба Львівської ОДА.

Після Революції Гідності виникла необхідність розробити новий закон, оскільки попередній документ фактично нівелював статус української мови як єдиної державної в Україні. До написання проєкту закону були залучені громадські активісти та експерти, що викликало довіру до документа у суспільстві. Це дозволило консолідувати національно-демократичний табір у Верховній Раді України. Як наслідок 4 жовтня 2018 року 261 депутат проголосував за проєкт Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№ 5670-д) у першому читанні. З метою зриву прийняття законопроєкту в другому читанні та в цілому проросійська частина народних депутатів підготувала декілька тисяч поправок, застосувавши тактику так званого «законодавчого спаму».

Однак, 25 квітня 2019 року після розгляду всіх правок законопроєкт врешті проголосували в другому читанні – його  підтримали 278 народних депутатів. Документ передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови (здійснює опрацювання й утвердження стандартів української мови як державної) та запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови (стежить за дотриманням норм «мовного» закону).

"Нарешті українська мова, як одна з основ нашої безпеки і незалежності, захищена на законодавчому рівні. І це не можна не помітити – української насправді стає більше і на вулиці, і у сфері обслуговування, і у теле- та радіоефірах", – зазначає Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він додає, що незважаючи на численні атаки на мовний закон, неодноразові спроби його скасувати чи здійснити ревізію окремих норм, тривалий саботаж щодо його виконання, закон діє і має підтримку переважної більшості суспільства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ