Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Український народ не здатний відстоювати свої права, – висновки Гриценка

«Силу тієї чи іншої держави визначає не лише армія, а й сильний народ та влада. В Україні вони зараз слабкі», - так Анатолій Гриценко, голова Комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, в ефірі запорізького телеканалу ТВ-5 виклав своє бачення суспільних процесів.

«У конфліктології є формальні ознаки вимірювання рівня соціальної небезпеки. Беруться доходи 10% найбагатших громадян і порівнюється, наскільки вони перевищують доходи 10% найбідніших. Якщо у 5 разів – це ще стабільне суспільство, якщо у 10 разів – це вже «жовта картка» і конфлікт може виникнути у будь-який час», - розповів народний депутат. В Україні ж, за його словами, такий розрив складає 40 пунктів.

«Це тільки наш, скажу делікатно, толерантний характер, дозволяє цій владі, яка довела до такої ситуації, тримати суспільство більш-менш у спокої, без соціального вибуху», - вважає голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони.

Гриценко пропонує подивитися на досвід інших європейських країн, наприклад, Італії, Греції, Франції, де підняття урядом якогось податку хоча б на 1,5% виводить півмільйона людей на вулиці з протестами. Натомість, в Україні, якщо місцева влада утричі збільшує тарифи, люди лише матюкаються на кухні та йдуть платити.

Голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони процитував вислів китайського стратега Сунь Цзи: «Сильною є та держава, в який трикутник «влада, народ і армія» має сильні сторони, існує взаємна повага і підтримка. У випадку, коли навіть супер-боєздатна армія не має підтримки з боку народу, або влада у конфлікті з народом, держава не буде сильною».

Гриценко нагадав війну в Афганістані, яку радянські люди сприймали, як чужу, або війну у Чечні, під час якої в Держдумі Росії тривали дискусії на тему «чого ми їх туди послали».

В українському трикутнику «влада-народ-армія» Гриценко бачить всі ознаки слабкості. «Страшенна недовіра народу до влади: нового Президента обрали приблизно третиною голосів виборців, вертикаль влади зруйнована, на армію дивляться як на структуру, яка тільки просить грошей, а не як на важливий державний інститут».

Те ж саме, зазначив Гриценко, можна сказати про інші силові структури, наприклад, СБУ, керівником якого призначено  мільярдера, медійного магната, непрофесіонала, людину, яка не розуміє корпоративну етику. «У таких умовах важко говорити про цей трикутник, його силу і єдність. Ми слабкі, нам нав’язують чужі рішення. Треба стати сильними!» - наголосив Гриценко.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ