Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Український ринок металопрокату почав відновлюватися

"Метінвест-Україна" збільшить поставки продукції найбільшому вітчизняному машзаводу "Азовмаш" у сім разів. Про це пише «Комерсант-Україна».

"Метінвест-Україна" на минулому тижні домовився про збільшення середньомісячного обсягу поставок продукції найбільшому українському машинобудівному підприємству "Азовмаш" в 2010 році в сім разів - з 2 тис. т до 14 тис. т, повідомили в прес-службі "Метінвест-Холдингу". 82% від всього обсягу реалізації становитиме листовий прокат, решта - профіль, кутник, балка та швелер.

"Азовмаш" - не єдина машинобудівна корпорація, що збільшує обсяг закупівель металопродукції цьогоріч. "Ми маємо намір наростити закупівлі до кінця року майже в 1,5 раза", - заявив президент Новокраматорського машинобудівного заводу Георгій Скудар. За його словами, переговори з імовірними постачальниками (їх назви не розголошуються) підприємство почне найближчим часом.

Зростання продажів металопродукції пов'язаний з відновленням інвестпроектів в металургії і закупівель вагонів російськими споживачами (насамперед Російськими залізницями), пояснюють в "Запоріжсталі". "Ми маємо намір збільшити відвантаження насамперед на внутрішній ринок", - стверджують у компанії. Аналогічні плани в "Індустріальної групи" (управляє активами ІСД), повідомив віце-президент компанії Олександр Пилипенко.

За інформацією Української асоціації металотрейдерів (УАМ), споживання металопрокату в Україні в 2009 році знизилося у порівнянні з 2008 роком на 32,5% - до 5,3 млн т, а його імпорт - на 55% - до 797,8 тис. т . Але вже в нинішньому році зростання продажів металопродукції на внутрішньому ринку може становити 40-50% завдяки збільшенню споживання з боку машинобудування, відзначає президент УАМ Андрій Федосєєв. За його оцінками, при зростанні ринку на 40% металурги отримають додатковий дохід у розмірі від $ 900 млн до $ 1 млрд. "Тобто обсяг продажів перевищить докризовий рівень", - додає він.

Втім, компанії зіткнуться з конкуренцією російських металургів, упевнена аналітик ІК Gainsfort Ольга Іванчук. Основними імпортерами російської металопродукції в Україну є "Северсталь" і Магнітогорський меткомбінат.

"Вони були побудовані дещо пізніше, ніж велика частина українських меткомбінатів, і тому мають новіші технології і нижчу собівартість виробництва", - погоджується аналітик ІК Foyil Securities New Europe Ісмаїл Сафаралієв. "Справа в тому, що не всі українські заводи сьогодні можуть конкурувати за якістю і ціною з російською металопродукцією. Переваги будуть у нових заводів, що мають власну сировину. Перш за все у «Азовсталі», Єнакіївського МК і «АрселорМіталл Кривий Ріг». Думаю, на них у результаті припаде велика частина зростання», - каже Сергій Гайда з ІК Dragon Capital.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ