Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Український уряд роздержавлюватиме шахти

Міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб у коментарях центральним телеканалам заявив, що в 2007 році буде розроблена програма роздержавлення вугільних підприємств, якщо до кінця першого кварталу 2007 року Верховна Рада не прийме закон про розвиток вугільної галузі та особливості приватизації в цій сфері. За словами Тулуба – основна причина необхідність покрити втрати, пов’язані з низькою вартістю вугілля.
Щодо того, які саме шахти підпадуть під роздержавлення та які перспективи прийняття Закону про розвиток вугільної галузі та особливості приватизації в цій сфері, не уточнив. «У минулому році середня ціна на вугілля становила 244 грн за тонну, при собівартості 367 гривень. Тобто збитки становлять 2,7 млрд гривень. Це необхідно компенсовувати», – сказав Тулуб.
Водночас менеджери львівських шахт ситуацію не коментують, але підтверджують, що програму роздержавлення вугільних підприємств вже почали розробляти. Які саме шахти попадуть під роздержавлення, як кажуть менеджери, не знає ніхто, навіть міністр вугільної промисловості. «Які саме шахти попадуть під роздержавлення, не знає ніхто, навіть міністр вугільної промисловості, наразі й немає приблизного списку таких підприємств. Єдине, що можу сказати, що рішення по тому, які шахти роздержавлювати, які ні, виноситиметься в Києві колегіально», – сказав у коментарі «Гал-info» заступник гендиректора ДП «Львіввугілля» Микола Бродер.
Україна займає восьме місце у світі за показниками вугільних запасів, а також входить в десятку провідних вугледобувних країн. З 167 вітчизняних вугледобувних компаній 93% належать державі або контролюється нею, і лише 17% з них є рентабельними. Загальна кредиторська заборгованість (9 млрд грн) державних підприємств галузі в 4,5 раза перевищує дебіторську (2 млрд грн), зношеність гірничо-шахтного обладнання становить 80-90%. Річний видобуток вугілля знизився за останні роки з 193 млн т в 1991 році до 78 млн т в 2005 році. У Львівській області працює 9 шахт, які об’єднанні в підприємстві ДП «Львіввугілля».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ