Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Українці були здоровіші у економічну кризу – менше курили і вживали алкоголь, - експерт

Для збільшення тривалості життя в Україні треба використати досвід країн ЄС, де зрозуміли, що смертність людей середнього віку менше залежить від медицини, а більше - від способу життя. Про це заявив Голова правління МЦПД Василь Філіпчук під час круглого столу «Тривалість життя в Україні: свідомий вибір громадян чи цілеспрямована державна політика»

Народний депутат України Ганна Гопко вважає, що люди мають самі бути відповідальними за стан свого здоров’я, але і держава не повинна стояти осторонь, впроваджуючи відповідну політику щодо здорового способу життя. Вона наголосила на необхідності реформування вітчизняного Міністерства охорони здоров’я. Адже, наприклад, ситуація, коли влітку в країні відсутня вакцина від ботулізму чи укусів змій, є нонсенсом. Найгірше, що за це ніхто не несе відповідальності.

Влада також має знаходити баланс між прибутками від тютюнових і алкогольних виробників та здоров’ям населення, що є найбільшим національним інтересом.

Нардеп Ірина Сисоєнко наголосила, що основи здоров’я кожної людини закладаються у дитинстві. Важливим елементом тут є грудне вигодовування.  На жаль, в Україні не створюються умови для забезпечення повноцінного застосування цього фактору підтримки дитячого здоров’я. Адже зараз велика кількість матерів після народження дитини змушені рано виходити на роботу, де найчастіше не існує умов для продовження практики грудного вигодовування.

Про дану проблему необхідно говорити на державному рівні та запроваджувати відповідні державні програми і зміни в законодавстві.

Професор кафедри гастроентерології НМАПО ім. Шупика Галина Анохіна, в свою чергу, розповіла про важливість здорового харчування в контексті тривалості. В Україні ж, за її словами,  їжа широкого вжитку характеризується високою калорійністю і низьким вмістом мінералів та вітамінів. Особливо небезпечними є трансжири – за рекомендацією ВОЗ їх кількість в продуктах не повинна перевищувати 1%, в ЄС норма – 2%, в Україні ж цей показник часто досягає 40%, навіть у дитячому харчуванні.

Колишній Міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук резюмував, що сьогодні держава нічого не робить в плані збереження здоров’я населення, а єдина хвиля зростання тривалості життя була пов’язана з економічною кризою 2008 року, коли доступ до шкідливих факторів (алкоголь, тютюн, надмірна їжа) став дещо складнішим.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ