Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Українці хочуть референдуму про продаж землі

Більшість українців (60,7%) переконані, що питання про введення вільного ринку с/г земель має бути винесене на референдум. При цьому 43,8% прийшли б на такий референдум висловилися проти його введення. У цілому негативно до цього питання ставляться 39,8% громадян. Про це свідчать результати проведеного Центром Разумкова загальнонаціонального опитування щодо ставлення громадян до земельної реформи, які є в розпорядженні ZN.UA.

За негайне й без обмежень запровадження купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення висловилися тільки 6% опитаних (зокрема 2% — за продаж землі й іноземцям).

Натомість повне негативне ставлення до зазначеної купівлі-продажу за будь-яких обставин засвідчили 40% громадян.

Частина громадян (35%) повідомила, що загалом ставиться до купівлі-продажу землі позитивно, але за наявності й дотримання двох передумов. А саме — тільки після: "створення нормативно-правової бази в повному обсязі" (29%) або "формування в Україні широкої верстви заможних громадян" (6%).

У 16% опитаних своя думка не склалася. Ще 2% мають свої уявлення, які в рамки запропонованих варіантів відповідей не ввійшли.

Опитування проведено з 28 січня по 2 лютого у всіх регіонах України. Опитано 2005 респондентів віком після 18 років. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

Проведено п’ять фокус-груп: дві з фермерами (у Дніпропетровській і Львівській областях), три — з власниками паїв (у тих самих областях, а також в АР Крим).

При цьому в одному з сіл у Дніпропетровській області люди навідріз відмовилися розмовляти з соціологами з Києва.

Як повідомила ZN.UA директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна, експерти Центру вдруге за весь час роботи центру і вперше з часів виборів президента в 2004 році не змогли провести соцопитування: люди побоялися розкривати соціологам свою думку, навіть на умовах повної анонімності.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ