Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українці мають об’єднатися під гаслом відродження «людина є мірою всіх речей» – Олександр Пасхавер

Українці мають об’єднатися під гаслом відродження «людина є мірою всіх речей». Так вважає президент Центру економічного розвитку, позаштатний радник Президента України Олександр Пасхавер.
 «Оскільки Україна задекларувала своє прагнення вступити в європейську унію, то кожна людина, починаючи з прем’єр-міністра, має фундаментально відчути Європу, впроваджуючи принцип, з яким відбулася відбудова цієї Європи, – «Людина є мірою всіх речей». І від того, як його людина глибинно сприйме, залежатиме, чи буде єднання всередині країни, чи буде «Схід» і «Захід» разом. Поки що ж я не бачу, щоб оце задеклароване бажання було успішним. З одного боку, минуло дуже мало часу, і людям важко змінитися. «Схід» і «Захід» були завжди різними, і це добре, бо ми єднаємося в різноманітті, але з іншого боку те, що зараз відбувається на вищих щаблях влади як «дитячою сутичкою» (детской дракой. – в оригіналі. Авт.) назвати не можна», – сказав у коментарі «Гал-info» Олександр Пасхавер.
Щодо економічного чинника, то Пасхавер вважає, що одна з проблем того, що країна не може об’єднатися, – в підході до економіки.
«Якщо говорити про економіку, то тут вона займає другорядну роль після політики, і в ширшому плані «регіонали» сповідують євразійський варіант побудови економіки, а пропрезидентські сили – про європейський варіант, бійка на вищих щаблях влади відбувається власне через це перетягування канату управління економікою. Наприклад, поширене гасло „Промисловий «Схід» годує «Захід» є пережитком індустріального мислення, яке властиве євразійському варіанту управління економікою. Так, «Схід» відіграв важливу роль в реіндустіалізації економіки України, після розпаду СРСР, але європейська модель економіки передбачає економічний розвиток за рахунок збільшення якості та кількості послуг, а не за рахунок зростання промислового виробництва. Спад промислового виробництва одночасно з розвитком сфери послуг вже відбувається і в цьому наше економічне майбутнє, тому все одно, хто і в якій кількості виробляє економічні блага, головним стає якість та сервіс», – вважає експерт.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ