Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українці не вірять в об’єднання опозиції – дослідження

Попри значний запит у суспільстві на об’єднання опозиції віра в те, що такі процеси відбудуться, незначна. Виборці вірять у те, що на виборах 2012 зможуть об’єднатися швидше провладні партії (53% – зможуть об'єднатися проти 24% – ні), ніж опозиційні (44% – зможуть об'єднатися проти 36% – ні). Такими є результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».

Лише половина мешканців Заходу і Півночі країни вірять в об’єднання опозиції на виборах. Натомість майже 60% мешканців Заходу вірять в об’єднання провладних партій. А найбільше в це вірять на Сході (майже 70%). Цікаво, що на Півдні переважно не вірять ані в об’єднання опозиції, ані провладних партій. В об’єднання опозиції найбільше вірять прихильники Батьківщини, а щодо партій влади – прихильники Партії регіонів. Решта виборців більш стримані в оцінках. Серед опозиційних партій найменше вірять в об’єднання опозиції прихильники УДАРу, серед провладних – КПУ.

Попри слабку віру в об’єднання, готовність підтримати єдиних кандидатів від опозиції значно вища, ніж від влади.

Так, 43% швидше голосуватимуть на мажоритарному окрузіза єдиного кандидата від опозиції, 34% - ні, 23% - не визначилися.

Майже 90% прихильників Батьківщини, понад 70% – Фронту змін та Свободи, майже 60% – УДАРу та Громадянської позиції можуть підтримати єдиних кандидатів на мажоритарних округах від опозиції. Найбільше на Заході (64%), Півночі (56%) та в Центрі (46%), а також від третини на Сході до чверті на Донбасі.

32% швидше голосуватимуть на мажоритарному окрузіза єдиного кандидата від влади, 46% - ні, 23% - не визначилися.

Єдиних кандидатів від влади можуть підтримати близько 40% на Сході і Донбасі, близько третини – на Півдні та в Центрі, близько чверті – на Півночі та Заході. Відповідно понад 90% прихильників Партії регіонів, близько 70% – Сильної України та Народної партії і лише третина – КПУ, які, швидше за все, не ототожнюють себе ані з владою, ані з опозицією.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 4000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 1,5%, для значень близьких до 30% - не більше 1,3%, для значень близьких до 10% - не більше 0,9%. Терміни проведення дослідження: 10 – 24 лютого 2012 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ