Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українці ніколи не питали і не питатимуть у Путіна дозволу на самостійну церкву – Президент

Президент Петро Порошенко під час виступу на презентації книги Блаженнішого Святослава Шевчука «Діалог лікує рани» особливо наголосив, що важливою складовою українського державотворення є автокефалія Української Помісної Православної Церкви. Повідомили у прес-службі Президента України.

Глава держави звернувся до присутніх та зазначив, що сьогодні всі дуже щасливі люди, адже мають гарну нагоду для змістовних і гарних діалогів із Верховним архієпископом Києво-Галицьким, митрополитом Київським – предстоятелем Української греко-католицької церкви Блаженнішим Святославом.

Президент додав, що іноді має задоволення проводити бесіди з Його Блаженством. «Іноді ці діалоги заходять дуже далеко і ми обговорюємо питання державотворення… Бо створення Української Помісної Православної Церкви – це є державотворення», - наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що зараз все, що робиться в Україні, відбувається з підтримкою Бога: «Господь зараз є з Україною, він нам допомагає. Він допомагає будувати нашу державу, він допомагає будувати нашу армію… він допомагає будувати українську націю, він допомагає будувати і захищати українську мову. Він допомагає захищати і створювати Українську Помісну Православну Церкву».

«Більшість із вас якби почула рік тому, що ми так близько підійдемо до Томоса – сказала б, що це неможливо. Що врешті-решт не вистачить рішучості у візантійців дати благословення. Але сумнівів залишається все менше. І я навмисно не буду називати терміни... Але можу сказати точно – ми вже на фінішній прямій», - зауважив Петро Порошенко.

Глава держави особливо наголосив: «І всім вже давно зрозуміло, що українці ніколи не питали і не будуть питати у Путіна дозволу на право мати самостійну церкву. Це наша дорога до храму і ми рішуче нею йдемо, і подолали всі перешкоди з Божою допомогою».

Президент зазначив, що після створення єдиної церкви буде відбуватися діалог. Він навів слова «Заповіту» Блаженнішого Йосифа Сліпого, написаного у 1981 році: «Найближчими нам за вірою і кров'ю є наші православні брати. Нас єднає традиція рідного християнства, спільні церковні і народні звичаї, спільна двотисячолітня культура. Нас єднає спільне змагання за самобутність рідної Церкви, за її повноту, якої видимим знаком буде єдиний Патріархат Української Церкви».

«Дуже смілива візія, в якій важливим є розуміння спільності і готовності йти до повноти Церкви понад тисячолітні роз’єднання. Візія, що спирається на глибоку віру в те, що для Господа немає нічого нездійсненного», - підкреслив Петро Порошенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ