Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українці платять менше податків, аніж громадяни ЄС

Українці платять менше податків, аніж громадяни ЄС, і не лише через низьку податкову ставку податку з фізичних осіб, а й через велику кількість працівників, що отримають зарплату у «конвертах». Про це сьогодні, 14 листопада, на засіданні „круглого столу” в прес-клубі реформ «Зарплати у конвертах: як роботодавці виконують законодавство про оплату праці» заявив заступник голови ДПА у Львівській області Микола Князевич.
«З 1 січня цього року доходи всіх громадян України оподатковуються (податок) за єдиною ставкою -15%. Для порівняння, в інших країнах Європи, наприклад, у Фінляндії, ставка прибуткового податку сягає 36%, шведи та датчани сплачують 32%, за ними французи та італійці. Водночас, якщо говорити про виплату зарплати у конвертах, то отримує зарплату всього 1% населення у Данії, Франції, Люксембургу, у Великій Британії та Мальті. В загальному у ЄС середній показник виплати зарплати без оподаткування становить 5%. В той час, як в Україні цей відсоток становить близько 20%», – зазначив він.
За словами податківця, причина цього у ставленні до необхідності сплати податків не тільки працедавців, а й працівників. Натомість завдання ДПА полягає в тому, щоб довести до громадян, які погоджуються отримувати зарплату у «конвертах», що вони не тільки сприяють розвитку тіньових схем, а й позбавляють самі себе соціальної захищеності. Крім того, що громадяни, ухиляючись від оподаткування шляхом мінімізації реальних доходів, позбавляють себе нормальної пенсії та інших соціальних послуг, від несплати податку з зарплат недонадходять кошти до місцевих бюджетів (питома вага надходжень податку з доходів фізичних осіб до місцевих бюджетів Львівщини становить 75,7 відсотка), і, як наслідок, недофінансовуються необхідні громадам видатки. Відповідно, обмежуються можливості держави зробити щось для конкретної людини.
Як повідомив Князевич, станом на 01.10.2007 року до місцевих бюджетів надійшло 1006,6 млн грн податку з доходів фізичних осіб, що на 340,4 млн грн більше порівняно з аналогічними періодом 2006 року. Приріст надходжень становить 151,1 відсотка. На 3,5 тис. підприємств області заробітна плата є нижчою, ніж законодавчо встановлений мінімум (460 гривень).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ