Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українці продають Nemiroff

Один з найбільших українських виробників горілки - Nemiroff - розглядає продаж мажоритарної частки стратегічному інвесторові. Про це йдеться в документі, який розсилає потенційним покупцям київський офіс ING Bank, передає видання "Коммерсант-Україна".

Аналітики оцінюють всю компанію більш ніж в 300 мільйонів доларів. Джерела, близькі до виробника, стверджують, що бажання вийти з бізнесу є тільки у двох із трьох бенефіціарів Nemiroff - Якова Грибова та Анатолія Кіпіша. Засновник компанії Степан Глусь має намір зберегти свою частку.

Як зазначено в документі ING, бренд Nemiroff є третім за обсягом продажів горілки в світі. У структурі продажів компанії на горілку припадає 98% в обсязі і 99% за вартістю. Основний обсяг продажів у натуральному вираженні припадає в Україну - 53% (38% у вартісному вираженні), далі йдуть Росія - 38% (54%) і Польща - 2% (3%), в інших країнах реалізується 7% (5%) . Потужності в Україні дозволяють виробляти 12 млн дал на рік, зараз вони завантажені на 70%. У Росії, де компанія з 2008 року почала розливати свою продукцію на Ярославському лікеро-горілчаному заводі, її річний обсяг виробництва становить 1,6 мільйона дал з перспективою збільшення до 3 мільйонів дал. З 2010 року Nemiroff може виробляти 14,6 мільйона дал і, якщо буде потрібно, збільшити його до 16 мільйонів дал, йдеться в матеріалах ING.

Аналітик "Ренесанс Капіталу" Уляна Ленвальська оцінює вартість компанії Nemiroff по мультиплікаторах російської "Синергії", яка зараз торгується по 7,8 EV/EBITDA. "Таким чином, з урахуванням боргу Nemiroff коштує близько 321 мільйона доларів, хоча інвестор міг би запропонувати премію, з урахуванням того, що рентабельність української компанії вище, ніж у 'Синергії'", - вважає вона.

За інформацією учасників ринку, одним з імовірних претендентів на покупку Nemiroff є Central European Distribution Corporation (CEDC) - найбільший виробник горілки в Росії (компанія на 100% володіє ГК "Російський алкоголь", брендом Parliament і 49,9% голосуючих акцій і 75% в прибутку в дистриб'юторі елітного алкоголю Whitehall Group).

"CEDC вже зустрічалася з менеджментом Nemiroff, щоб обговорити можливість участі в бізнесі української компанії, але про щось конкретне сторони поки не домовилися", - розповів топ-менеджер однієї з алкогольних компаній. Член ради директорів CEDC Сергій Купріянов відмовився коментувати цю інформацію. "CEDC цілком могла б взяти участь у цій угоді, але їй було б цікаво отримати 100-процентний контроль над Nemiroff", - вважає Ленвальська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ