Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українці продовжують скуповувати валюту

Реальний попит на іноземну валюту в березні-квітні підвищитися під впливом економічних і сезонних факторів. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК FOREX CLUB.

По-перше, календарно довгий березень статистично збільшує показники валютного ринку. По-друге, завершення опалювального періоду буде сприяти тому, що частину коштів населення направлятиме на споживчий і валютний ринок. А відновлені з 1 березня виплати ФГВФО клієнтам Platinum Bank підтримають ліквідність для купівлі валюти.

У той же час, на думку експерта, підсилюють попит на ринку зростаючі доходи населення, інфляція, а також ризики ослаблення гривні через торгову блокаду і націоналізацію промислових підприємств на непідконтрольних Україні територіях. За офіційними даними, втрати тільки групи підприємств ІСД через простій в період з 13 лютого по 6 березня знизять завод експортної виручки в країну на 55,7 млн. доларів.

«Слід зазначити, що можливості для заощадження коштів для населення зараз дуже обмежені. Навіть депозити зі зменшеними ставками в умовах слабкої довіри до банківського сектору не є явним інструментом для заощаджень, що змушує українців купувати валюту, особливо зважаючи на курсові коливання останніх місяців», – зазначає Андрій Шевчишин.

За даними НБУ, обсяг купівлі валюти населенням через банки і офіційні обмінні пункти в лютому в порівнянні з січнем виріс на 29,4%, в той час як обсяг продажу збільшився на 37,9%. У порівнянні з середньомісячними значеннями в 2015-2016 роках, населення продало валюти на 20,5% менше, а придбало на 196,5% більше.

«В цілому, можна констатувати зростання активності торговельних операцій через офіційні обмінні пункти. Як і очікувалося, скасування 2% пенсійного збору спровокувало скорочення чорного ринку, і поступово відновило офіційні покупки на 45-50 млн. доларів на місяць», – резюмував експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ