Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Українці приречені хворіти: 2018 р. на охорону здоров’я дадуть мізерні 2,6% від ВВП

Видатки Державного бюджету на охорону здоров’я у 2018 загально складуть 86 млрд грн, що складає 9,1% від державного бюджету та 2,6% від ВВП, ці показники відображають стабільний ріст порівняно з 2017 роком згідно із загальним темпом економічного зростання в країні. Водночас бюджет-2018 буде орієнтований на проведення реформ. Про це повідомила прес-служба МОЗ України.

Лікарі первинної медичної допомоги у 2018 році переходять на новий принцип оплати – за кожного реального пацієнта держава компенсуватиме справедливий тариф. Щоб забезпечити ці тарифи видатки Державного бюджету на «первинку» зростуть на 36,9% та становитимуть 13,28 млрд. 

Урядова програма “Доступні ліки” буде розширена: вона покриватиме більшу кількість ліків за ширшим переліком медичних станів. Вона довела свою ефективність в 2017 році, тому її бюджет зріс на 42,9% і в 2018 році становитиме 1 млрд грн. 

Уперше в історії держава почне розвивати послуги з трансплантації у себе в країні. У майбутньому це дозволить людям із такими страшними захворюваннями як первинна легенева гіпертензія чи хронічна ниркова недостатність не шукати кошти на лікування за кордоном, а отримувати його в Україні. Для старту цього надважливого напрямку уряд виділив 112 млн грн. 

Буде завершено формування базового рівня реперфузійної мережі. Людина, у якої стався інсульт чи інфаркт, повинна протягом двох годин бути доставлена до лікарні, в якій є сучасне ангіографічне обладнання. 150 млн грн у бюджеті 2018 дозволять досягти цього стандарту в усіх регіонах. Розвинена мережа дозволить суттєвого зменшити смертність від інсультів та інфарктів. 

Додатковий 1 млрд грн буде спрямовано на розвиток сільської медицини. 

Фінансування вторинної, третинної та екстреної медичної допомоги зросте на 10,8% та становитиме 53,9 млрд.грн. Ліків та вакцин держава закупить через міжнародні організації на 5,95 млрд грн. Програма лікування громадян за кордоном буде профінансована на 389,9 млн.грн.

Додатково повідомимо, що як свідчать показники, які наводив сайт dengiua з посиланням на Євростат, в ЄС рейтинг видатків на охорону здоров'я з розрахунку відсотків від ВВП очолюють Нідерланди - 11,8%. Трохи відстають Франція (11,2%), Німеччина (10,9%), Бельгія (10,9%), Данія (10,6%) та Австрія (10,4%). Від 8 до 10 відсотків - в Португалії, Іспанії, Греції, Швеції, Фінляндії та Словенії. Від 7 до 8 - в Угорщині, Болгарії, Словенії, Чехії, Кіпрі, Хорватії. Серед аутсайдерів за видатками на охорону здоров'я виявилися Румунія (5,5%), Естонія (5,8%), Латвія (6%), Польща (6,3%), Литва (6,4%) і Люксембург (6,8 %).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ