Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українці збільшили витрати на купівлю великої побутової техніки

У липні-вересні 2011 року ринок великої побутової техніки в Україні зріс на 16% у грошовому вимірі порівняно з аналогічним періодом 2010 року - до 2,79 млрд грн.

Як повідомили Корреспондент.biz в компанії GFK Ukraine, про це свідчать результати панелі дослідження Retail and Technology.

"За підсумками третього кварталу 2011року обсяг продажів великої побутової техніки в грошовому вираженні перевищив аналогічні показники за останні кілька років, проте тривогу викликає той факт,що на противагу 16%-му зростанню в грошовому вимірі зростання обсягів продажів у фізичному вимірі склало тільки 3%", - наголошується в повідомленні компанії.

Зростання середньої ціни різною мірою торкнулося всіх без винятку продуктових груп.

Згідно з дослідженням, всі продуктові групи,за винятком найменших за обсягами (посудомийних машин та сушильних автоматів)продемонстрували зростання в третьому кварталі порівняно з тим же періодом минулого року. При цьому найбільший приріст - у морозильних камер (на 34% - до236 млн грн) і пральних машин (23% - до 624 млн грн).

Приріст найбільшої продуктової групи -холодильників - склав 11% - до 1157 млн​​грн. Такий же ріст продемонстрували витяжки (до 84 млн грн), продажі мікрохвильових печей зросли на 12% - до 128 млн грн, кухонних плит та вбудованих духових шаф - на 19%, до 379 млн грн, варильних поверхонь - на 16%,до 119 млн грн.

Експерти відзначають, що звичні 41% ринку нині закріплені за холодильниками (на 1 п.п. більше, ніж у попередньому кварталі,проте на 2 п.п. менше, ніж за той же квартал 2010 року). На частку пральних машин припало24% (на 2 п.п більше, ніж у третьому кварталі 2010 року).

"Можливо, відсутність спеки влітку, а може, відсутність такого активного попиту на холодильне обладнання, як в минулому році, визначило помірний приріст категорії холодильного обладнання в третьому кварталі", - зазначила експерт GFK Ukraine Оксана Шведюк.

Зокрема якщо рік тому ринок морозильних камер подвоївся, то в третьому кварталі поточного року він зріс лише на третину. Найбільш активний розвиток на ринку холодильників продовжує демонструвати сегмент з нижньою морозильною камерою: за останній квартал він зріс на кілька відсотків і зайняв 73% продажів.

Зазначимо, що минулого року ринок побутової техніки і електроніки в Україні зріс на 36,1% порівняно з 2009 роком - до 34,067 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ