Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці зможуть змінювати мобільних операторів, не втрачаючи старий номер

Одна з найбільш очікуваних послуг мобільного зв’язку – це можливість змінювати оператора, не втрачаючи при цьому свого старого номера. Коли ж українці нарешті зможуть скористатися цим сервісом та чому його впровадження так довго затягували – розповів шеф-редактор «Ранку у Великому Місті» Костянтин Ігнатчук.

Те, про що так довго говорили мобільні оператори, таки станеться. Українці зможуть змінювати оператора, не втрачаючи свого номера. Обіцяють, що тестувати систему почнуть вже у квітні наступного року. А повноцінно сервіс запрацює з 1 травня 2019 року.

Про можливість переходу від оператора до оператора, не втрачаючи номер, говорили вже дуже давно. Можна налаштувати переадресацію. Але тоді доведеться оплачувати рахунки відразу за два номери: старий і новий. Деякі оператори допомагали підібрати у своїй мережі подібний номер, в якому останні 7 цифр після так званого префіксу співпадали б. Але в цьому випадку відмінність полягає у самому префіксі – коду з’єднання з оператором. Зміна ж хоча б однієї цифри в номері – і до вас ніхто не додзвониться.

Ідея переносу номерів, власне, у тому й полягає, щоб номер залишався за користувачем повністю до останньої цифри. І тут постають дві основні проблеми: технічна та фінансова. Скажімо, ви перейшли від оператора «А» до оператора «Б», але при цьому зберегли свій старий номер. Включно з префіксом. Коли вам телефонують, то система відразу направляє дзвінок до вашого колишнього оператора «А» і вже потім переправляє на мережу «Б». Щоб так сталося, потрібен своєрідний транзитний сервер – база перенесених телефонних номерів. Створити його, запустити і обслуговувати – це немалі гроші і складні юридичні питання. Але ще у 2014 році Національна комісія регулювання зв’язку та інформатизації визначила адміністратором бази даних перенесених абонентських номерів Український державний центр радіочастот.

Ще одна проблема – це те, що дзвінок на перенесений номер фактично задіює мережу одночасно двох операторів. На заході цю проблему вирішили, піднявши тарифи для перенесених номерів на кілька десятків центів. Для абонентів ЄС чи, скажімо, США – це незначні гроші. Але в нашій країні низький рівень життя. Аби залучити максимальну кількість абонентів, оператори змушені опускати тарифи до межі рентабельності. Підняття вартості послуг на кілька десятків центів для вітчизняних користувачів буде досить болісним. Це теж гальмувало запровадження сервісу переносу номерів. Проте зараз Нацкомісія та оператори нібито дійшли згоди. Лишається сподіватися, що сервіс виявиться доволі доступним.

ICTV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ