Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Українців із квітня очікують страшні черги до лікарів – “Наш край”

"Медична реформа починає черговий етап без відповідної підготовки лікарів, належних розрахунків майбутніх витрат та за відсутності необхідної інфраструктури. Українців очікують жахливі черги до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів на підписання договорів. Національна кампанія підписання договорів з лікарями, яка стартує з 1 квітня, – черги та хаос у лікарнях", - політична партія "Наш край".

Нагадаємо, медична реформа проходить черговий етап — у пілотному режимі триває кампанія із вибору лікарів та укладання договорів (декларацій). Сама національна кампанія з укладання договорів з лікарями стартує 1 квітня 2018 року. І вже найближчим часом усім українцям треба буде зробити складний вибір – обрати сімейного лікаря, терапевта, педіатра. 

За словами голови Львівської обласної організації політичної партії «Наш край» Мирослава Хом’яка, реформа на сьогодні не захищає інтереси ані громадян-пацієнтів, ані лікарів. Пацієнти обиратимуть лікарів наосліп, а лікарі працюватимуть за відсутності необхідної інфраструктури. Якщо пацієнт захоче обрати за порадою професійного лікаря, то йому варто поквапитись, бо бажаючих укласти угоди з таким лікарем може бути більше, ніж дозволено нормативом. У той же час нова система спонукає лікарів гнатися за кількістю – адже  від цього буде залежати їхній дохід та рівень фінансування. Зрозуміло, що керівництво на містах буде тиснути на лікарів, щоб вони якомога швидше уклали повний комплект договорів із пацієнтами. 

Також на сьогодні не прописана норма обслуговування пацієнтів, а тому прогнозовано будуть конфлікти: пацієнти захочуть більше часу, а лікарі — більше пацієнтів. Лікарі будуть втікати із маленьких міст і сіл в районні та обласні центри. Адже у великих містах пацієнти живуть компактніше, їх там більше та й у лікаря більше можливостей швидше до них дістатися. Приватні клініки не матимуть можливості обслуговувати очікувано велику кількість пацієнтів. Вони потребують часу на перебудову кабінетів та передпокоїв, адже проектувалися під спеціалізовані медпослуги, а не масове обслуговування первинної ланки. Також можна спрогнозувати, що у цих лікарнях лікарі будуть нав’язувати пацієнтам додаткові послуги для збільшення заробітку. 

Крім того, МОЗ у рамках своєї реформи впроваджує медичну інформаційну програму eHealth. Вона покликана вести відносини лікаря та пацієнта в електронному вигляді. Але, як зазначає Мирослав Хом'як, “реформатори” взагалі не враховують рівень комп’ютерізації українських лікарень. На сьогодні більшість лікарень не мають ані комп’ютерів, ані Інтернету, ані лікарів із відповідним досвідом. Таким чином у чиновників будуть сучасні ноутбуки, а пацієнти та лікарі будуть використовувати паперові медкнижки.

Партія «Наш край» вимагає від влади при реалізації медреформи захистити інтереси пацієнтів і лікарів  — збільшити перехідний період, провести національну інформаційну кампанію та масштабну комп’ютерізацію і інтернетизацію лікарень. 

"Тільки після комп’ютерізації та курсів підвищення кваліфікації лікарів має бути запроваджений електронний документообіг, а не навпаки, як намагається МОЗ. При цьому ми вимагаємо замість ідеї МОЗ запровадити «електронний рецепт» одразу запроваджувати електронну медичну карту, в яку буде входити уся базова інформація щодо хвороб, діагнозів, лікування, рецептів, реімбурсації", - заявив Мирослав Хом'як.

Також він додав: "Необхідно прискорити створення Національної служби здоров’я. Сьогодні в цій організації, яка буде розподілятиме величезний медичний бюджет, є тільки керівник Олег Петренко. Нацздоров’ю треба буде ближчим часом розподіляти гігантські суми в регіони. Цілком прогнозованою є загроза блокування роботи всієї медичної галузі!".

“Наш край” також закликає громадян телефонувати на Телефон гарячої лінії: 0 800 21 800 4. Тут збиратимуть факти відмов від підписання угод, випадки порушення прав пацієнта та лікаря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ