Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українцям дозволять прописуватися у садових і дачних будинках

Народні депутати пропонують дозволити оформляти реєстрацію місця проживання громадян у садових і дачних будинках. Відповідний законопроект зареєстрували у парламенті народні депутати від Партії регіонів.

«Досі реєстрація допускалася тільки у населених пунктах із зазначенням назви вулиці і номера будинку, з її наявністю пов'язана реалізація конституційних прав, цивільно-правових відносин та надання соціальних благ. Наприклад, стаття 38 Земельного кодексу України до земель житлової забудови відносить тільки земельні ділянки, розташовані у межах населених пунктів, що перешкоджає житловому будівництву та реєстрації за межами населеного пункту навіть у випадках, передбачених вищевказаними законами», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

У зв'язку з цим, автори законопроекту пропонують дозволити реєстрацію місця проживання громадян за адресою житла, розташованого на земельних ділянках, наданих для ведення садівництва, дачного будівництва, фермерського та особистого селянського господарства — тобто у садових і дачних будинках.

Також пропонується Закон «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» доповнити визначенням житла. Під ним розуміється житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначене та придатне для проживання в ньому (садиба, службове приміщення, гуртожиток, готель, притулок, будинок престарілих, інтернат), розташовані у населеному пункті або за його межами.

Депутати запевняють, що прийняття законопроекту допоможе сотням тисяч українцям отримати право голосу на виборах, а також зробить можливим отримання ними соціальної та медичної допомоги.

Нагадаємо, у 2003 році уряд скасував прописку, яка була введена у 30-х роках у СРСР. Однак скасування прописки виявилося повною формальністю — вона була замінена на обов'язкову реєстрацію.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ