Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українцям потрібний інститут національної пам'яті як у євреїв, – Мирослав Попович

Створений в Україні інститут національної пам’яті на чолі з академіком І. Юхновським має незрозумілі напрями та функції, – заявив сьогодні, 12 січня, у Львові доктор філософських наук Мирослав Попович під час зустрічі з місцевою інтелігенцією.

«Це має бути копітке збирання усіх фактів, так, як збирають євреї в Яд-Вашемі. Це нам потрібно… Історія страждань і історія доблесті – це має бути дійсно інститутом, який посідатиме чільне місце у підтриманні пам'яті про добро і зло, яке чинилося на нашій землі. В тому, числі нами самими», – зазначив М. Попович.

Водночас науковець впевнений, що «національна пам’ять не може замінити академічну історію». «Скажімо, підручник історії не повинен творитися у державному інституті під наглядом держави. Хто мені має казати, якою повинна бути українська філософія. Я сам це для себе вирішує, як кожен з сотні моїх співробітників», – зауважив Мирослав Попович.

З іншого боку, М. Попович вважає, що українцям не слід копіювати інститут пам’яті, що у Польщі, де він має повноваження міністерства і може навіть ініціювати відкриття кримінальних справ. На думку Поповича, в Україні це призведе до зведення політичних порахунків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ