Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Українцям загрожує дифтерія: у поліклініках нема препаратів для щеплень

В Україні - дефіцит вакцин. Санепідеміологи кажуть: через кілька років така ситуація може обернутися епідеміями. Зараз в поліклініках немає основних препаратів як для дитячих щеплень, так і дорослих. Перебої з поставками вже не перший рік. У МОЗ посилаються на брак грошей і обіцяють препарати до літа.

Лікарі ж не знають, що відповідати батькам, які приводять свою малечу на планове щеплення. У дитячих картках замість відмітки про щеплення все частіше пишуть - "немає вакцини". Препарати для обов'язкових щеплень малюків до року в холодильниках відсутні.

Дорослим "вколотися" - теж проблема. Повторну вакцинацію від дифтерії доводиться постійно переносити. Єдине, що є в поліклініках - щеплення від правця. Для пенсіонерів.

Наталія Козлюк, лікар-імунолог Рівненської центральної міської лікарні: «В повному обсязі ми маємо лише правцевий анатоксин - в основному це пацієнти 60 років і старше».

Торік через перебої з поставками вакцин в Рівненській області зробили тільки половину обов'язкових щеплень - кажуть в обласній СЕС.

Вакцини немає - колективний імунітет знижується. Епідеміологи занепокоєні, якщо перебої з поставками препаратів для щеплень не припиняться, українців знову можуть атакувати такі важкі інфекційні захворювання, як поліомієліт і дифтерія.

Україна спалах дифтерії вже переживала - в 90-ті. Тоді, за даними інституту епідеміології імені Горшеніна, інфекцію підхопили близько 20 тисяч осіб, 700 з них - померли. Сергій Дорошенко добре пам'ятає ту епідемію, і всіх, кого в Рівненській області врятувати не вдалося. Каже, вмирали і зовсім маленькі, і дорослі.

Сергій Дорошенко, завідуючий інфекційним відділенням Рівненської ЦМЛ: «На жаль, ми маму двох дітей, медсестру, не змогли тоді спасти. Хто бачив ті випадки, хто до них мав справу з тими хворими, то нікого не треба переконувати, що такі щеплення потрібні».

Віктор Мороз, лікар епідеміологічного відділу Рівненської обласної санстанції: «Такі інфекції, про які ми вже давно забули, можуть підняти голову, і ми можемо зустрітись з такою інфекцією як дифтерія».

У МОЗ не приховують: перебої з поставками вакцин відчувають всі регіони України. Через недофінансування. Навіть якщо препарати закуплять зараз, відправити їх відразу ж у регіони не вдасться.

Сергій Платов, завідувач сектором імунопрофілактики МОЗ: «В даному випадку ми говоримо, що повинна пройти певна процедура закупівлі. Вона має чітко визначені законодавчі терміни. Ми плануємо десь, що на початку 3-го кварталу вакцини будуть».

Як обходитися без вакцин до літа, в МОЗ не уточнюють. Медикам ж у регіонах доводиться вибачатися перед пацієнтами, і показувати порожні холодильники у маніпуляційних кабінетах, повідомляють Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ