Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УКУ випустив першого ліценціята богослов’я

Уперше в історії богословської освіти в Україні відбувся захист ліценціятської праці — повідомляє прес-секретаріат глави УГКЦ з посиланням на Український католицький університет. Перший захист відбувся за спеціалізацією «східне канонічне право». Автором наукового доробку під назвою «Канонічно-богословський аналіз діяльности єпархіяльних соборів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ 1998-2002» є о. Сергій Стесенко, священик Львівської Архиєпархії УГКЦ. Для керівництва написання і оцінювання ліценціятської праці в даній ділянці були залучені фахівці церковного права, котрі захистили докторські дисертації на факультеті східного канонічного права Папського Орієнтального Інституту – о. Олег Каськів, о. Михайло Квятковський та о. Михайло Димид.
Проблематика єпархіяльних соборів УГКЦ, зокрема їх новий період 1998-2002, висвітлюється вперше на рівні університетського захисту, тому дає можливість виробити науковий підхід до матеріялів та документів соборів, як джерел, що в майбутньому можуть складати законодавчу базу Церкву.
Відповідно до офіційного документу Sapientia cristiana виданим Конгрегацією католицької освіти і виховання, класична модель богословської освіти в католицьких університетах складається з трьох академічних ступенів: бакалавр богослов'я; ліценціят богослов'я;  доктор богослов'я.
В 1999 році Львівська Богословська Академія (зараз Український Католицький Університет) випустила перших бакалаврів богослов'я. Відтак, за попередньою консультацією з Римським Апостольським Престолом в 2001 році була відкрита програма ліценціяту богослов'я за трьома спеціалізаціями: еклезіологія, східне канонічне право та історія Церкви. Хоча перші аспіранти закінчили програму ліценціяту ще в 2004 році, однак захист наукових праць став можливим тепер, коли відбулося ліцензування богослов'я з боку Міністерства освіти України на рівні бакалавра, що дозволяє дивитися з перспективою в майбутнє відносин між державою і церквою в ділянці освіти і науки.
Академічний ступінь ліценціята є своєрідним допуском до викладацької діяльності в вищих навчальних закладах Католицької Церкви і відповідно умови захисту такої праці вимагають кропітких зусиль з боку аспірантів, як молодих науковців.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ