Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Унікальну синагогу у Жовкві нарешті відбудують

25 травня голова Жовківської райдержадміністрації Михайло Заболоцький, перший заступник М. Козак, міський голова Жовкви Є. Янушевич, директор державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві Михайло Кубай провели перемови з представниками німецьких і американських партнерів з питань відновлення синагоги у м. Жовква, ліквідації ринку та створення меморіалу на місці колишнього єврейського цвинтаря.
Зараз руйнування синагоги призупинено частковим протиаварійним ремонтом. Це спільний проект Міністерства будівництва і архітектури  і   Державний історико-архітектурний  заповідник у м. Жовкві, який з 2007 року перейде в підпорядкування цьому міністерству. На реставраційні роботи потрібно  орієнтовно 1,5 – 2 мільйони доларів – повідомив “Гал-info”  директор  Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві Михайло  Кубай.
“Перший етап  роботи зокрема виготовлення проектно-реставраційної документації буде розробляти Інститут архітектури Національний унівеситет Львівська політехніка на кошти, які запропонувала німецька сторона в особі М. Бамбергера. Зокрема  М. Бамбергер  запропонував допомогу у сумі 270 тисяч  євро частину яких дав уряд Баварії, а частину грошей надають фірми, які мають комерційні їнтереси у Східній Європі.” – зазначив  Михайло  Кубай.
Свою допомогу та посередництво запропонували також представник в Україні американської комісії з охорони культурної спадщини закордоном, експерт фонду світових пам’яток д-р Самуель Грубер та директор Американсько-Українського Бюро з Прав людини і Дотримання Чинного Законодавства Американської Єврейської Правозахисної Організації (UCSJ) Мейлах Шейхет.
Державний  історико-архітектурний заповідник у м. Жовкві подаватиме заявку на отримання гранду в розмірі 100 тисяч доларів у Фонд “Світових пам’яток”
Після реконструкції в синагозі буде розміщено центр-музей історії єврейської культури Галичини.
Ренесансна оборонна синагога у Жовкві вважається однією із найкрасивіших в Європі. Побудована у кінці XVIІ століття. У 1941 році її підірвали німецькі військові.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ