Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Унікальний храм 17 століття Пресвятої Трійці у Львові мало не спалили

У Львові невідомі особи мало не підпалили дерев’яний храмом Пресвятої Трійці, який датується 17 століття і в якому зберігся унікальний внутрішній розпис, датований 1683 роком. Про це повідомила прес-служба львівської міської ради.

 

Як повідомив член церковного комітету цього храму Галина Полийчук, цієї ночі приблизно з 00.00 до 03.00 невідомий чоловік, за свідченнями очевидців, вчинив наругу над церковними атрибутами і підпалив смітник із паперовими буклетами. «Ми переживаємо, аби якоїсь ночі не сталося підпалу, адже церква дерев'яна. Це відбувається вже не перший раз. Минулої п'ятниці невідомий чоловік біля хрестів побив вази з квітами і агресивно себе поводив», – наголосила Галина Полийчук.

 

На місці події була міліція, яка нині розслідує справу.

 

Довідка.

 

Храм Пресвятої Трійці на Сихові у Львові (вулиця Садибна, 1 А) – єдина львівська унікальна дерев'яна церква, збережена від XVII століття.

 

Дерев'яний храм Пресвятої Трійці будували на львівській околиці у часи, коли 1654 року до Львова наближалося військо українського гетьмана Богдана Хмельницького. Деякі історики припускають, що церкву будували за сприяння самого гетьмана. Будучи зразком української сакральної архітектури XVII століття, сихівський храм є одним із не багатьох у Західній Україні, які славляться своїм внутрішнім розписом.

 

Стінопис церкви датований 1683 роком. У рослинний орнамент вписано зображення трьох святих воїнів: Теодора Тиронського, Юрія і Дмитрія. Такий добір святих відповідає героїчному часові, у якому був створений стінопис. Воїни одягнуті у панцирі, у їхніх руках списи і щити. Інтер'єр храму також оздоблений багатьма іншими стінописними сценами зі Святого Письма.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ