Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Універмаг, що на площі Ринок у Львові, хочуть прибрати до рук за 6,5 млн грн?

Через бездіяльність управління комунального майна Львова громада міста щодо приміщення універмагу на вул Шевській, 1 (універмаг на площі Ринок) зазнала збитків на мільйони гривень. Понад те, громада може втратити цю будівлю в дуже дешевий спосіб. Про це сьогодні, 30 січня, під час прес-конференції повідомив голова постійної комісії депутатської діяльності та законності Львівської міської ради, свободівець Любомир Мельничук.

Як зазначив Любомир Мельничук, до команди Садового є безліч запитань щодо визначення експертної оцінки розміру оренди приміщення загальною площею 1 850,4 кв. м, що на вул. Шевській, 1.

«Тут простежуються факти злочинної бездіяльності. Є орендар, в якого є страшенна заборгованість. У такому разі управління комунальної власності мало звернутись до суду, та розірвати угоди, але нічого цього ми не спостерігаємо», - зазначив він.

Як поінформував депутат Львівської міської ради, член депутатської комісії землекористування Володимир Гірняк, при визначені ціни оренди за нежитлові приміщення на вул. Шевській, 1 чиновники Садвового для "Львівського універмагу «На ринку» зробили знижку у розмірі аж 4,8 раза.

«Для цієї фірми управління комунального майна Львівської міськради встановило ціну оренди нежитлового приміщення загальною площею 1 850,4 кв. м. в розмірі 19 560,65 грн. з ПДВ в місяць, хоча орендна плата за нього ж для львівського ЗАТ «Торговий дім «Львів» становить 93 326,13 грн. в місяць. За попередніми підрахунками, впродовж 2009-2012 рр. така «експертна» оцінка з боку управління комунальної власності ЛМР завдала громаді міста збитків щонайменше 2,5 млн. грн. Цікаво, що оцінку проводив родич мера Львова Садового – чоловік його сестри.

Окрім того, починаючи з 2009 року «Львівський універмаг «На ринку» практично постійно має заборгованості з орендної плати перед містом. За наполяганням міського голови Львова, 2011 року на пленарному засіданні Львівської міської ради сесія ухвалила рішення про викуп, але якщо фірма повністю виплатить заборгованість з оренди», – повідомив Володимир Гірняк.

У 2011 році сесія Львівської міської ради підтримала протест прокурор Львова на приватизацію приміщень на вул. Шевській, 1, однак міський голова ветував відповідну ухвалу, але на наступному пленарному засіданні Львівської міської ради депутати це вето подолали.

«Вважаючи, що законність відновлено, ми заспокоїлися, проте нещодавно стало відомо, що чиновники приховали програш у судовій справі щодо вимоги «Львівського універмагу «На ринку» приватизації нежитлових приміщень на вул. Шевській,1. Ба більше, чиновники вже провели оцінку їх вартості, визначивши вартість 1850 кв. м в центральній частині міста Львова у 6,5 млн грн. Тобто один метр квадратний у центрі Львова управління комунального майна ЛМР оцінило в трошки більше, ніж 400 доларів.

Окрім того, ми нещодавно дізналися, що «Львівський універмаг «На ринку» звернувся з позовом до Господарського суду Львова, і на минулому тижні суд ухвалив рішення зобов’язати управління комунальної власності з цією фірмою укласти договір оренди. Проте жодних дій щодо апеляційного оскарження цього рішення чиновники не вчиняють, тобто управління комунальної власності абсолютно погоджується з таким вироком суду», – зазначив Любомир Мельничук.

Як повідомив Володимир Гірняк, станом на 14 листопада 2012 року заборгованість названого орендаря становить 546 676,87 грн.

«Попри цю заборгованість, управління комунального майна не вчиняє жодних дій, аби розірвати договір оренди і на цій підставі повернути приміщення у комунальну власність», - наголосив він.

Володимир Гірняк вважає, що коли приміщення універмагу продати з аукціону, то можна було б витургувати до 30 млн грн.  

Фото: прес-служби Львівської міської організації ВО "Свобода".


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ