Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уповноважений з мови розповів про перші 10 днів нових вимог мовного Закону

З 16 по 25 липня 2022 року, протягом перших 10 днів дії нових вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» до Секретаріату Уповноваженого надійшла рекордна кількість повідомлень громадян про порушення мовного Закону - 502.

59% звернень стосуються інтернет-представництва суб’єктів, що обслуговують споживачів (частина шоста статті 27, стаття 30); 20% -  інтернет-представництва суб’єктів, що не обслуговують споживачів (частина шоста статті 27); 9% - безпосереднє обслуговування споживачів (стаття 30); 7% - діяльність посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування (статті 9, 12) ; 5% - інше.

Очікувано, що переважна більшість цих повідомлень, а саме 79%, стосуються порушень частини шостої статті 27 Закону, яка набрала чинності 16 липня 2022 року, і яка регламентує застосування державної мови інтернет-представництвами.

Нагадаємо, з 16 липня 2022 року всі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, у тому числі інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати версію українською мовою. Ця версія не може мати менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Українськомовна версія інтернет-представництва іноземного суб’єкта господарювання, який реалізує продукцію і має своє представництво в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але достатній для того, аби користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності даного суб’єкта.

Слід зазначити, що попередній аналіз найбільш відвідуваних в Україні інтернет-ресурсів, у тому числі інформаційних, на які поширюються нові вимоги, засвідчив - Закон працює.

Водночас, важливим джерелом інформації про стан дотримання Закону є звернення громадян з повідомленнями про порушення. Попередній аналіз повідомлень, що надійшли протягом останніх 10 днів показав:

- Чимала кількість звернень з різних куточків України вказує на високу обізнаність суспільства про нові норми Закону.

- Значна частина інтернет-ресурсів, на які скаржаться громадяни, в перші ж дні дії нових норм приводять свою діяльність у відповідність із Законом.

- Кожне друге звернення стосується вимоги щодо завантаження українськомовної версії за замовчуванням.

Завантаження за замовчуванням версії веб-сайту державною мовою для користувачів в Україні передбачає ситуацію, коли для користувача в Україні, який в налаштуваннях програмного забезпечення, встановленого на пристрої, не обирав і не проявляв пріоритет для іншої, окрім державної, мови, при введенні в адресний рядок веббраузера адреси доменного імені вебсайту (як правило має найкоротшу адресу) відкривається версія головної сторінки сайту, виконана українською мовою. При цьому важливо зауважити, що мова версії вебсайту, яку користувач завантажував востаннє, може вважатися пріоритетною для цього користувача. Тому наступне завантаження не буде вважатися за замовчуванням. Завантаження вебсайту через посилання в пошуковій програмі також не вважається завантаженням за замовчуванням.

На жаль, значна частина звернень, що надходять електронною поштою, не містить достатньої і необхідної  для належного реагування інформації. Відсутність у зверненні даних про особу заявника (ім’я, прізвище заявника, місце його проживання), як того вимагає закон, унеможливлює розгляд такого звернення власне як звернення чи скарги. А відсутність інформації про особу порушника (найменування юридичної особи або фізичної особи-підприємця тощо) часто унеможливлюють комунікацію з порушником для усунення порушення та застосування передбачених Законом санкцій.

Повідомити про порушення Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” можна на електронну скриньку: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ